Najviše izvozimo automobile, a uvozimo njihove delove

Prva tri mesta na izvoznoj listi Srbije u oktobru zauzimale su različite vrste automobila sa ukupnom vrednošću od 176 miliona dolara, dok su delovi i pribor za motorna vozila sa 168 miliona bili prvi uvozni proizvod

  • 1

Prva tri mesta na izvoznoj listi Srbije u oktobru zauzimale su različite vrste automobila sa ukupnom vrednošću od 176 miliona dolara, dok su delovi i pribor za motorna vozila sa 168 miliona bili prvi uvozni proizvod, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Na izvoznoj listi slede setovi provodnika za avione, vozila i brodove sa 46 miliona dolara, na izvoz kukuruza otpada 31 milion, a izvoz hula hop čarapa iznosio je 29 miliona dolara.

Izvoz delova za rotacione električne mašine bio je 23 miliona dolara, koliko otpada i na automobilske gume, kao i električnu energiju, dok poslednje mesto među prvih 10 pripada izvozu toplo valjanih proizvoda od gvožđa i nelegiranog čelika u koturovima sa 21 milionom dolara.

Na drugom mestu uvozne liste je sirova nafta sa vrednošću od 116 miliona dolara, sledi prirodni gas sa 53 miliona, a na uvoz lekova za maloprodaju potrošeno je 47 miliona dolara.

Gasna ulja smo uvezli za 29 miliona dolara, na uvoz delova za rotacione električne mašine potrošen je 21 milion, a dizel automobile preko 1.500, ali ispod 2.500 kubika uvezli smo za 19 miliona dolara, koliki je bio i uvoz ulja za podmazivanje. Poslednje mesto na uvoznoj listi dele autobusi i mobilni telefoni sa po 18 miliona dolara.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lio

    1. decembar 2013 | 11:56

    eh da je napraviti tu fabriku delova, za dve godine bi vratili ulozeno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA