BAJATOVIĆ: Srbija i Rusija imaće jednaka prava u Južnom toku Srbija

- Teško je danas osporavati ''Južni tok'', jer biće promenjena geostrateška pozicija Srbije. Ako imate ''Južni tok'' teško da će neko moći da vas bombarduje - rekao je Bajatović

  • 6

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je večeras da će Srbija i Rusija, bez obzira na neistovetan vlasnički udeo u preduzeću "Južni tok Srbija", potpuno ravnopravno upravljati tim preduzećem.

Bajatović je, gostujući na televiziji "Pink", rekao da ruska strana, iako ima 51 odsto udela u tom preduzeću, ne može da donese nijednu ključnu odluku, kao što su promena sedišta ili naziva firme, bez saglasnosti Srbije.

On nije mogao da objasni zašto vlasnički udeo u "Južni tok" kroz Srbiju nije 50 prema 50 odsto, kao u svim drugim državama kroz koje će taj gasovod proći, ali smatra da postoje dve dominantne teorije: da se Srbija na taj način revanširala Rusiji za podršku oko Kosova, a druga je da je takav aranžman napravljen kako bi gasovod većom dužinom bio trasiran preko naše teritorije, čime je Srbija postala čvorišna zemlja.

- Teško je danas osporavati ''Južni tok'', jer biće promenjena geostrateška pozicija Srbije. Ako imate ''Južni tok'' teško da će neko moći da vas bombarduje - rekao je Bajatović, ističući da realizacija tog projekta, takođe, dugoročno garantuje snabdevanje strateškim energentom, time i energetsku stabilnost, ali i intenzivniji priliv ruskog kapitala.

Odgovarajući na kritike zbog činjenice da je zajedničko srpsko-rusko preduzeće osnovano sa sedištem u Švajcarskoj, Bajatović je rekao da "nema ekonomskog rizika da će tamo neko prati pare i da će bilo šta biti neprofesionalno rađeno, jer taj projekat će biti pod lupom EU".

Bajatović je precizirao da će na izgradnji "Južnog toka" kroz Srbiju biti zaposleno 5.000 ljudi i da će radovi trajati dve godine, a da će pun kapacitet protoka gasa ka Italiji biti uspostavljen 2017. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    1. decembar 2013 | 23:45

    Kakav covek ovaj Bajatovic. To za bombardovanje je danas kod Bujosevica rekao isroricar Cedomir Antic. Bruka i sramota od coveka.

  • Kiza

    2. decembar 2013 | 05:35

    Ista prava! U rodjenoj zemlji stranci (Rusi) imaju 51% vlasnistva a mi 49%.Skoro pa isto. U svim ostalim zemljama kroz koje prolati naftovod taj odnos je 50-50. Toliko od brace Rusa.

  • Клисура

    2. decembar 2013 | 00:07

    То што се краде је горе од бомбардовања, уосталом, ми смо већ поробљени, и Гаврила нам прекрајају, шта ћеш више.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA