• 41

HRVATSKA: Dovoljno potpisa za referendum protiv ćirilice!

Za raspisivanje referenduma neophodno je da se prikupi više od 450.000 potpisa. Prikupljanje potpisa počelo je 17. novembra, na oko 2.000 mesta, u čemu je pomagalo oko 5.000 volontera

  • 41

U ponoć je istekao rok za prikupljanje potpisa građana Hrvatske za referendum o zabrani ćirilice u Vukovaru, a tzv. Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, koji je tu inicijativu pokrenuo, procenio je da je prikupljen dovoljan broj potpisa.
- Prema gruboj proceni, ali zaista gruboj, mislim da smo prikupili dovoljan broj glasova, čak možda i 10 odsto više od potrebnog - izjavio je za Hinu Vlado Iljkić, zadužen u štabu za pravna pitanja.

Iljkić je rekao da je na većini biračkih mesta prikupljanje potpisa završeno tokom večeri, a da se to do ponoći činilo na mestima u blizini kojih traju kulturni ili drugi događaji koji okupljaju veći broj građana.
Za raspisivanje referenduma neophodno je da se prikupi više od 450.000 potpisa. Prikupljanje potpisa počelo je 17. novembra, na oko 2.000 mesta, u čemu je pomagalo oko 5.000 volontera.
Štab za odbranu hrvatskog Vukovara traži raspisivanje referenduma kako bi se izmenio Član 12. Ustavnog zakona o pravim nacionalnih manjina koji reguliše prava nacionalnih manjina na ravnopravnu upotrebu jezika i pisma. Štab traži da to pravo nacionalna manjina ostvaruje kada njeni pripadnici čine najmanje polovinu stanovnika jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa, a ne 30 posto, kako je regulisano Ustavnim zakonom.
Pritom se pozivaju na evropsku okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina, koja svakoj državi prepušta da to pitanje uredi sopstvenim zakonodavstvom i tvrde da se tim činom ne umanjuju prava nijedne manjine.
Predsednici hrvatske države i vlade Ivo Josipović i Zoran Milanović ranije danas izrazili su uverenje da inicijativa o referendumu o zabrani ćirilice u Vukovaru neće uspeti, ističući da bi to, u suprotnom, bila katastrofa za hrvatsku demokratiju.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    Referendum protiv jednog pisma bicete prvi u svetu u takvoj budalastini .Izbacite i SVA Srpska prezimena i onda vas je Öko 100000 hiljada VELIKA NACIJA

  • najprovokator

    Зато Ја кад одем у Хрватску на море причам Ћирилицу и све хрватице ме воле..Воле Србина па то ти је..највише кад им се лично потпишем на Чирилици...а Хрвати, ма за њих ме заболи К. овај мој православни,..цркавају од комплекса..

  • Malena

    Slusaj ti "jadransko more-split", o kom moru ti pricas? Pa vase celo primorje uzela vam E.unia, celu zaradu od ovog leta otisla u njihov budjet! Polako al sigurno probadate! Serete po Srbiji a lepo vam je kad predjete granicu i hranu kupujete u Sidu jer je jeftinija :-) draze mi je otici u Grcku nego na vase glupo more!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima