• 41

HRVATSKA: Dovoljno potpisa za referendum protiv ćirilice!

Za raspisivanje referenduma neophodno je da se prikupi više od 450.000 potpisa. Prikupljanje potpisa počelo je 17. novembra, na oko 2.000 mesta, u čemu je pomagalo oko 5.000 volontera

 • 41

U ponoć je istekao rok za prikupljanje potpisa građana Hrvatske za referendum o zabrani ćirilice u Vukovaru, a tzv. Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, koji je tu inicijativu pokrenuo, procenio je da je prikupljen dovoljan broj potpisa.
- Prema gruboj proceni, ali zaista gruboj, mislim da smo prikupili dovoljan broj glasova, čak možda i 10 odsto više od potrebnog - izjavio je za Hinu Vlado Iljkić, zadužen u štabu za pravna pitanja.

Iljkić je rekao da je na većini biračkih mesta prikupljanje potpisa završeno tokom večeri, a da se to do ponoći činilo na mestima u blizini kojih traju kulturni ili drugi događaji koji okupljaju veći broj građana.
Za raspisivanje referenduma neophodno je da se prikupi više od 450.000 potpisa. Prikupljanje potpisa počelo je 17. novembra, na oko 2.000 mesta, u čemu je pomagalo oko 5.000 volontera.
Štab za odbranu hrvatskog Vukovara traži raspisivanje referenduma kako bi se izmenio Član 12. Ustavnog zakona o pravim nacionalnih manjina koji reguliše prava nacionalnih manjina na ravnopravnu upotrebu jezika i pisma. Štab traži da to pravo nacionalna manjina ostvaruje kada njeni pripadnici čine najmanje polovinu stanovnika jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa, a ne 30 posto, kako je regulisano Ustavnim zakonom.
Pritom se pozivaju na evropsku okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina, koja svakoj državi prepušta da to pitanje uredi sopstvenim zakonodavstvom i tvrde da se tim činom ne umanjuju prava nijedne manjine.
Predsednici hrvatske države i vlade Ivo Josipović i Zoran Milanović ranije danas izrazili su uverenje da inicijativa o referendumu o zabrani ćirilice u Vukovaru neće uspeti, ističući da bi to, u suprotnom, bila katastrofa za hrvatsku demokratiju.
(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Pearce

  Nisu svesni da zabranjuju svoje pismo. Pre 100 godina deda mu se pokatoličio da bi spasio bulju svoju, a njegov unuk misli da su mu koreni hrvatski, pa ne zna šta radi. Bože pomozi im.

  90
  18

  Podelite komentar

 • Zutica

  Ustase se probudile

  88
  6

  Podelite komentar

 • Tata Ikun

  Evo sad se živ pojedoh od nervoze kad sam ovo pročitao. Bitno je da Srbi tamo ne zaborave ćirilicu, da uče svoju decu da je pišu i čitaju, a da li će na opštini ili poreskoj upravi to pisati i ćirilicom.... Koga briga. Nas redovno pljuju,a mogli bi o toleranciji da uče od nas. A možda i sa nama nešto nije u redu, ko zna...

  73
  4

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima