Srpski Anonimusi: Recite ne cenzuri na Netu (VIDEO)

U Beogradu i Novom Sadu održani skupovi protiv sporazuma koji će ugroziti osnovna ljudska prava i uvesti cenzuru na Internetu

  • 1

Više stotina ljudi okupilo se na beogradskom Trgu Republike, kao i u Novom Sadu na Trgu slobode, protesujući zbog međunarodnog Sporazuma o sprečavanju falsifikovanja Akta (ACTA), čije odredbe mogu da utiču na cenzuru Interneta.

Okupljeni na centralnom gradskom trgu, uglavnom mladi, potpisivali su "Anti-ACTA" peticiju i sa zahtevom da se Vlada Srbije javno izjasni protiv tog sporazuma, jer je protivan Ustavu Srbije, štetan za slobodu govora i slobodnu komunikaciju i štetan za poljoprivrednike, kulturu, nauku, obrazovanje.

U zahtevu koji je naveden u peticiji piše da nijedna adresa ili prezentacija na Internetu ne sme biti filtrirana, blokirana ili na drugi naccin učinjena nedostupnom.

Okupljeni su nosili parole Vikipedije i protiv sporazuma Akta i uzvikivali "Zaustavimo kotrolu", "Nećemo kontrolu informacija" i "Sloboda za Vikipediju".

Učesnici skupa najavili su nove proteste ispred Skupštine Srbije ako zahtevi ne budu ispunjeni do 10. marta.

Anonimusi iz Srbije postavili su na servisu Jutjub spot u kojem su objasnili korisnicima Interneta šta praktično znači usvajanje sporazuma AKTA, koji, prema nekim najavama, uskoro treba da se nađe u proceduri u Skupštini Srbije.

Ovaj kontroverzni akt su već usvojile neke od najvećih svetskih sila, dok je u Evropi naišao na veliko protivljenje zemalja članica EU.

Stručnjaci upozoravaju da će sporazum ugroziti osnovna ljudska prava i omogućiti cenzuru na Internetu.

- Možemo da se izborimo za slobodu samo ako svi budemo Anonimusi-  stoji u poruci pored klipa.

Pogledajte video:

(I.M)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ime

    26. februar 2012 | 12:44

    Evo i sajt ujedinjenih nacija u srbiji redirektuje na fb stranu anonimusa :)) http://rs.one.un.org/ Izgleda da su ih "posetili"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA