UNS i NUNS: Kontrolisani haos u medijima

- Novinari grozno žive, obespravljeni su, nad njima se vrši cenzura, sami praktikuju autocenzuru i mi zbog tih stvari dižemo glas - kaže predsednica UNS Ljiljana Smajlović

  • 0

Na promociji Saveta za štampu i njegovoj ulozi na medijskoj sceni Srbije održanoj sinoć u Kraljevu, predsednica  Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović rekla je da "nema sreće ni za društvo ni za novinare kojima je stalo do profesionalizma i slobode izražavanja dok se ne reše osnovne stvari kao što je transparentnost vlasništva medija".

 

- U medijskoj strategiji piše da vlasništvo mora biti transparetno. Sada ulazimo i uzbornu kampanju i istu priču pričamo, dok novinari grozno žive, obespravljeni su, nad njima se vrši cenzura, sami praktikuju autocenzuru i mi zbog tih stvari dižemo glas, ali onima koji su u prilici da zaista reše ove stvari to ne pada na pamet - rekla je Smajlovićeva.

 

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović istakao je da ne postoji politička volja za primenu Medijske strategije.

 

- Možemo da budemo zadovoljni rešenjima poput povlačenja države iz vlasništva medija, transparentnosti vlasništva medija, zabrana koncentracije vlasništva u medijskom prostoru, ali prava vrednost Medijske strategije pokazaće se onoliko koliko ona bude otvorena u javnosti - rekao je Obradović.

 

Predsednik NUNS kaže da je vlast uspostavila jednu vrstu kontrolisanog haosa u medijima.

 

- Vlast sama po sebi ne bi želela da se tu mnogo šta menja, jer kad nema države u medijskoj sferi koja je ure]ena i postoji sistem, bitno se sužava mogućnost političara i drugih interesnih grupa na medije. Vlast je svesna toga i, oslanjajući se na medije kao na bitnu polugu u očuvanju i osvajanju vlasti, htela bi da održi postojeći sistem - poručio je Obradović.

 

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA