PREDSTAVLJAMO VAM: Pasoš Vuka Stefanovića Karadžića iz davne 1852. godine (FOTO)

Godine 1852. iz koje datira ovaj pasoš, izdato je Karadžićevo kapitalno delo: drugo izdanje "Srpskog rječnika" sa 47.427 reči koje je uz prevod "Novog zavjeta" (1847.) predstavljalo temelje za savremeni srpski jezik

  • 10

Deo mnogih putovanja Vuka Stefanovića Karadžića, reformatora našeg jezika, zabeležen je i u ovom pasošu iz 1852. godine.

Vuk Stefanović Karadžić rodio se u Tršiću blizu Loznice 1787. godine, a umro je u Beču 1864. godine. Ovaj srpski lingvista od detijstva je mnogo putovao. Školovao se u Loznici i u manastiru Tronoša, a putovao je i u Sremske Karlovce kako bi upisao gimnaziju ali ga nisu pustili.

Bio je pisar kod Jakova Nenadovića u Jadaru, školovao se u Dositejevoj Velikoj školi u Beogradu. Nakon propasti ustanka 1813. Vuk je sa porodicom prešao u Zemun, a odatle odlazi u Beč gde se oženio Bečlijkom Anom Marijom Kraus.

Vuk je bio reformator srpskog jezika. U Beču je 1814. godine izašla njegova gramatika koju je nazvao "Pismenica serbskoga jezika". Uz prvo izdanje "Srpskog rječnika" iz 1818. objavio i drugo, prošireno izdanje svoje gramatike. U rečniku je bilo 26.270 reči koje su se koristile u govoru naroda u Srbiji, Sremu i Vojvodini. Zbog problema sa knezom Milošem Obrenovićem bilo mu je zabranjeno da štampa knjige u Srbiji, a jedno vreme i u austrijskoj državi.

Godine 1852. iz koje datira ovaj pasoš, izdato je Karadžićevo kapitalno delo: drugo izdanje "Srpskog rječnika" sa 47.427 reči koje je uz prevod "Novog zavjeta" (1847.) predstavljalo temelje za savremeni standardni srpski jezik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Najprovokator

    11. maj 2014 | 20:34

    Pismenica,ćirilica ili latinica...sve jedno svi pišu pi Vuku...i Srbi i Hrvati i Muslimani ( koji ni ne znaju šta su,ali pričaju i pišu na srpskom jeziku..drugi nemi ili natucaju)

  • Pikabel

    11. maj 2014 | 20:56

    A vidim i Vuk piso ijekavicu .Toliko o tom srpskom jeziku.(rjecnik, zavjet ).

  • Dzarezz

    12. maj 2014 | 02:02

    Vuk Karadzic porijeklom Crnogorac govor Crne Gore i Crnogoraca koji je i pored protivljenja tadasnje srpske inteligencije podmetnuo Srbima. U tome mu je pomogao jos jedan Crnogorac prezivao se Karadjordjevic, od starine Petrovic.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA