• 4

STOJKOVIĆ: Naučnik mesečno dobija 25 evra

Stojković je objasnio da je u budžetu planirano od 0,3 do 0,5 odsto BDP za nauku i da su ta sredstva "toliko mala", da jedan naučnik u Srbiji dobije oko 300 evra godišnje za potrošni, kancelarijski, laboratorijski materijal i usavršavanje

  • 4

Izdvajanja za nauku u Srbiji su veoma niska, a u predloženom bužetu za 2014. godinu za tu oblast planirano je 14 milijardi dinara, rekao je danas predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Miodrag Stojković.
Stojković je, gostujući na B92, rekao da naučnik u Srbiji mesečno iz državnog budžeta za potrošni, kancelarijski, laboratorijski materijal i usavršavanje dobija 25 evra.

On je rekao da je u budžetu za 2014. godinu za nauku i obrazovanje planirano 178,1 milijardi dinara, od kojih na nauku ide samo oko 14 milijardi i naglasio da je Srbija, u poređenju sa svetom, na samom dnu.

- To je jako malo kad imamo u vidu da veliki deo sredstava ide za plate i za održavanje postojeće, ali jako trule naučne infrastrukture - rekao je on i dodao da zemlje regiona ulažu mnogo više u nauku nego što to čini Srbija.
Stojković je objasnio da je u budžetu planirano od 0,3 do 0,5 odsto BDP za nauku i da su ta sredstva "toliko mala", da jedan naučnik u Srbiji dobije oko 300 evra godišnje za potrošni, kancelarijski, laboratorijski materijal i usavršavanje.
- To je 25 evra mesečno za jednog naučnika - istakao je on.

Upitan za alternativne izvore prihoda i kreditnu liniju za nauku od 400 miliona evra za projekte koji su odobreni od strane države, Stojković je rekao da je jedan deo sredstava za skupu opremu povučen, a da povlačenje sredstava za malu opremu i potrošni materijal slabo funkcioniše.
- U ovom momentu stoji veliki broj projekata, neki naučnici moraju da čekaju na potrošni materijal i do šest meseci - rekao je Stojković.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nesalomivi

    Brate mili bezi iz ove nazovi zemlje dok mozes da napravis nesto ovde nemas nikakve sanse ...ako ne drpas a vidi ti se po faci da si ok,znaci brisi sto pre

  • Goga

    Sto ne ode u politicare ili clanove koje kakvih upravnih odbora.

  • Rodjak sa sela

    Doktore,s ovom vlascu ne trebaju nam naucnici uopste!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima