• 5

BOŽOVIĆ: Bez provere primljeno 400 žandarma!

Na osnovu izveštaja lekara službeno oružje oduzeto je od 23 žandarma, dok je Sektoru unutrašnje kontrole prijavljeno 15 slučajeva kriminalnog ponašanja pripadnika jedinice

  • 5

Komandant Žandarmerije Milenko Božović kaže da je od 2.900 pripadnika Žandarmerije čak 400 primljeno bez selektivne obuke koja podrazumeva bezbednosnu proveru, psihološke testove i testove fizičke izdržljivosti i prilagodljivosti.
Božović, koji je posle dvostrukog ubistva koje je počinio žandarm iz Kraljeva nasledio generala Bratislava Dikića, u intervjuu za "Blic" kaže da je od trenutka kada je preuzeo jedinicu Sektora unutrašnje kontrole (SUK) poslao izveštaje za 15 sumnjivih slučajeva kriminalnog ponašanja pripadnika jedinice.

On navodi da ima žandarma koji imaju krivični dosije, i to nije mali broj, ali je manji broj onih koji su osuđeni.
- Da bi pripadnik Žandarmerije dobio otkaz, mora da bude osuđen na zatvorsku kaznu veću od šest meseci - objašnjava Božović.
On navodi i da je svestan da je sada sva odgovornost za ponašanje žandarma na njemu, ali tvrdi i da su svi problemi koji postoje u jedinici nasleđeni i stvarani godinama.

- Zato je sprovedeno vanredno psihološko testiranje svih pripadnika jedinice. Svi sumnjivi pojedinici posle toga su bili upućeni na ciljani lekarski pregled. Rezultat toga je da je na osnovu izveštaja lekara službeno oružje oduzeto od 23 žandarma, da su pokrenuti postupci da im se oduzme i privatno oružje, kao i da se premeste na druge poslove - objasnio je Božović.
On navodi da je o svim saznanjima o nezakonitom ponašanju pripadnika jedinice obavestio SUK i nadležne uprave.
Na pitanje šta je sa pripadnicima Žandarmerije protiv kojih se vodi istraga za najteža krivična dela, Božović podvlači da ne može da daje objašnjenja, jer istrage u tim slučajevima nisu završene.
- Žandarmi niškog odreda koji su pod istragom SUK i dalje su u jedinici, jer još nisu procesuirani, zbog toga ja o njihovoj krivici ne mogu da govorim - kaže Božović.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zulu

    Ako ne mozes da govoris ili suspendijes te pandure sto primas platu? Daj otkaz ako imas malo obraza

  • Nesalomivi

    Ma super su svi sa budzeta ,moji idoli

  • @axis mundi

    Svi su nesto neobavesteni kod nas i nemaju pojma....e moj narode nece ovo na dobro izaci

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima