• 11

Evropska unija ukida vize Turcima?

Ankara je započela pregovore o pridruživanju EU 2005. godine, 18 godina pošto se prijavila da bude članica. Napredak tog procesa su ometali mnogi razlozi, između ostalog podela Kipra i protivljenje Nemačke i Francuske da Turska uđe u evropsku porodicu

  • 11

EU i Turska su se dogovorile oko potpisivanja sporazuma kojim bi vladama država članica Unije bilo omogućeno da šalju natrag ilegalne migrante koji preko Turske uđu u EU, dok bi Unija ušla u zvanične pregovore o ukidanju viza za Turke.
Turska, koja je kandidat za članstvo u EU, leži na jednom od glavnih puteva kojim ilegalni migranti iz Azije i Afrike dolaze u Evropu. Pregovori o njihovom vraćanju natrag u Tursku su, međutim, već godinama u zastoju, najviše zbog nepoverenja Turske u spremnost Unije da ukine vize za Turke, izveštava Rojters.

Još jedan znak poboljšanja odnosa između EU i Turske je početak prošlog meseca nove runde pregovora o članstvu Turske u Uniji. Ti pregovori su bili odloženi u znak protesta EU zbog načina na koji se prošlog leta Turska obračunavala sa učesnicima antivladinih demonstracija.
Ankara je započela pregovore o pridruživanju EU 2005. godine, 18 godina pošto se prijavila da bude članica. Napredak tog procesa su ometali mnogi razlozi, između ostalog podela Kipra i protivljenje Nemačke i Francuske da Turska uđe u evropsku porodicu.
(Telegraf.rs / Tanjug)
 

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima