SILOVANJA I MUČENJA: Mračne tajne severnokorejskih zatvora (FOTO)

Severna Koreja poriče postojanje radnih logora za političke zatvorenike, ali po procenama tamo u veoma teškim uslovima boravi između 100.000 i 200.000 ljudi koji su izloženi svakodnevnoj torturi i zlostavljanjima

  • 9

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnel objavila je nove satelitske snimke zatvorskih logora u Severnoj Koreji i svedočenja bivših zarobljenika o zlostavljanjima i pogubljenjima.

Severna Koreja poriče postojanje radnih logora za političke zatvorenike, ali po procenama tamo u veoma teškim uslovima boravi između 100.000 i 200.000 ljudi. Snimci logora "broj 15" poznatom i pod imenom "Jodok", na jugu zemlje, i "broj 16" na severu napravljeni su između 2011. i 2013.

Logor "broj 16" koji se prostire na oko 560 kvadratnih kilometara ima 20.000 zatvorenika, a na snimcima se vidi i "postojanje novih zgrada, što upućuje na lagan porast broja zatvorenika", navodi Amnesti.

Zatvorenici su primorani da rade teške fizičke poslove: vade rudu, seku šume i obrađuju polja. Hranu dobijaju u vrlo malim količinama, a noću im nije dozvoljeno da dugo spavaju.

Nakon Amnestijevih snimaka 2011. godine skoro 40 zgrada je srušeno u logoru "15", koji se prostire na površini od 370 kvadratnih kilometara i nalazi se na oko 120 kilometara od Pjongjanga.

Amnesti u svom izveštaju naširoko opisuje zlostavljanja koja su logoraši trpeli, prenoseći svedočanstva bivših zarobljenika i čuvara.

Li, koji je sada izbegao iz Severne Koreje, u periodu od od 1980. pa do sredine 1990. godine bio je zadužen za sigurnost logora "16". On priča da su "zarobljenici morali da kopaju sebi grob, a zatim bi ih ubijali udarcem čekićem u potiljak".

Neki su bili premlaćivani nasmrt. Kako navodi svedok, žene su posle silovanja bile svirepo ubijane da ne bi otkrile tajnu kom oficiru su "služile".

Hiljade ljudi, uključujući i decu, zarobljeni su u ovim zatvorima, iako mnogi nisu počinili nikakav zločin. Zatvoreni su jer je zajednica presudila da su nepodobni za društvo.

Komisija UN koja istražuje o povredama ljudskih prava u Severnoj Koreji konačni izveštaj Veću za ljudska prava predaće u martu 2014. godine. Ovo je prvi put da neko UN-ovo telo sprovodi istragu o Severnoj Koreji na takvom nivou.

Severnokorejske vlasti ne priznaju tu komisiju i ne dopuštaju joj ulazak na svoja teritorija. Svedoke koje je saslušala Komisija nazivaju lažljivcima.

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rmpl

    5. decembar 2013 | 15:03

    Ajde sad Ameriko širi demokratiju, bombarduj ih zato sto imaju takve logore... A ne smete, zasto??? A imaju A-bombu!!!!!

  • Bojan

    5. decembar 2013 | 15:17

    Doduše oni su svoji na svome.. Uvodili bi njima demokratiju da oni nemaju nuklearku..

  • marko

    5. decembar 2013 | 15:13

    Znaci jos nisu pustili onog amerikanca pa zbog toga ovakve vesti :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA