Nagrada niškim studentima za robot-vozilo (VIDEO)

Vozilo se kontroliše Android uređajem ili preko aplikacije, što znači da robotom može upravljati operater koji nije na terenu, već u svojoj kancelariji

  • 4

Studenti Visoke tehničke škole iz Niša osvojili su 1. mesto na konferenciji studentskih radova “IEEESTEC” za robot-vozilo projektovano s idejom da zameni čoveka u nepristupačnim područjima.

Vozilo opremljeno brojnim senzorima na konferenciji održanoj krajem novembra na Elektronskom fakultetu u Nišu predstavili su autori - Nikola Živković, Nikola Nikolić, Branislav Majkić i Slavimir Stošović.

- Postojanje ovih robot-vozila treba da doprinese bezbednijem radu na nepristupačnim mestima i koristi se u uslovima povećanog rizika od štetnosti i opasnosti po ljude i okolinu - poručuju iz autorskog tima koji je napravio vozilo koje ima mogućnost merenja parametara okoline kao što su temperatura, vlažnost vazduha, atmosferski pritisak, nadmorska visina i kvalitet vazduha, a opremljeno je i ultrazvučnim senzorom za merenje rastojanja, kao i infracrvenom kamerom za noćno snimanje.

Vozilo se, kako kažu, kontroliše Android uređajem ili preko aplikacije, što znači da robotom može upravljati operater koji nije na terenu, već u svojoj kancelariji.

Konferencija, na kojoj su najuspešniji bili niški studenti, okupila je 41 rad iz oblasti računarstva, automatike, elektroenergetike, telekomunikacija, elektronike i mikroračunarstva.

(Telegraf.rs / Izvor: južne vesti.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    6. decembar 2013 | 16:15

    Pa eto, i mi malo da kopiramo kineze...

  • Doox

    7. decembar 2013 | 02:18

    Bravo momci samo napred. Hejteri ako vam se ne svidja napravite sami ovo sto su ovi momci uspeli :)

  • Milee

    6. decembar 2013 | 18:53

    Kakva je ovo sala, kako ce taj autic da ide po nepristupacnoj okolini?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA