AUSTRIJA: Optužbe Evropske komisije o Južnom toku neosnovane

Ministarstvo privrede Austrije ukazalo je na opštu klauzulu u bilateralnom sporazumu sa Rusijom prema kojem ''Austrija zakonodavstvu EU uvek pridaje apsolutni prioritet ispred odredaba ugovora''

  • 5

Ministarstvo privrede Austrije ocenilo je da su optužbe EU u vezi Južnog toka neosnovane, a Evropskoj komisiji su, kako je u ministarstvu rečeno agenciji APA, već danas prosleđena pravna objašnjenja na koja se čeka pisani odgovor.

Zamenik generalnog direktora za unutrašnje energetsko tržište u Evropskoj komisiji Klaus Diter Borhart izjavio je u sredu u Briselu na konferenciji o Južnom toku, da su bilateralni ugovori koje je ruski Gasprom zaključio sa zemljama uključenim u Južni tok, među kojima je i Srbija, protivni propisima EU i da o njima te zemlje moraju ponovo da pregovaraju.

Ministarstvo privrede Austrije ukazalo je na opštu klauzulu u bilateralnom sporazumu sa Rusijom prema kojem ''Austrija zakonodavstvu EU uvek pridaje apsolutni prioritet ispred odredaba ugovora''.

Zbog toga je, naglašava Ministarstvo u reagovanju na stavove Evropske komisije, isključena svaka kolizija sa evropskim pravnim okvirima.

Austrijski naftni koncern OMV ukazao je, s tim u vezi, da postoji projektno društvo, ali da još nije jasno da li će gasovod biti izgrađen do Austrije.

U Austriji postoji projektno društvo po imenu „South Stream Austria GmbH" u kojem učestvuju OMV i Gasprom sa po 50 odsto udela. Kako ističe OMV društvo nije operativno zato što još nije jasno da li će gasovod ići do Austrije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cg

    7. decembar 2013 | 09:01

    Toliko o eu i koliko se ona brine za Srbiju. Juzni tok doprinosi da Srbija postane vazan faktor u Evropi, a to nije u interesu eu. Mislim da je Hitler ziv rekao bi: Evropska unio kako te se ja ranije ne sjetih svijet bi sad moj bio

  • Đokica

    7. decembar 2013 | 06:47

    Neko, normalan da se oglasi po pitanju južnog toka. Svaka čast i austrijancima.

  • vuk popovic

    7. decembar 2013 | 09:49

    Sad ce malo Rusi da uspore usporuku gasa prema Evropi, i da vidis kako ce sve biti u skladu sa EU zakonodavstvom. Da li neko normalan misli da Gasprom nema tim advokata ciji je zadatak pravna regulativa EU?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA