• 34

SKOPLJE: Albanci oštetili spomenik cara Dušana (FOTO)

Partije Srba u Makedoniji odmah su zatražile da policija pronađe počinioce, a spomenik će, kako je najavljeno, biti popravljen u najskorijem roku

  • 34

Grupa od 20 vandala oštetila je spomenik cara Dušana u Skoplju. Oni su prošle noći čekićem pokušali da razbiju kip i da ga sruše, ali nisu u tome uspeli. Zaustavili su se tek kada je statua ostala bez žezla i krsta u rukama, a oštećen je i deo mermerne ploče na kojoj stoji spomenik.
Spomenik su oštetili Albanci iz Makedonije kojima smeta statua srpskog vladara. Organizovali su se preko društvenih mreža, a oglasili su se preko nevladine organizacije "Probudi se", nazivajući cara Dušana okupatorom zapadnog Balkana. Spomenik će, kako je najavljeno, biti popravljen u najskorijem roku. Na današnjem protestu pokušali su da spomenik uviju u crno, ali ih je je sprečila policija.

- Nakon ovoga možemo da razgovaramo kome služi to što je vlada inicirala postavljivanje spomenika srpskom vladaru, koji se, ako ne kod Makedonaca, a ono kod Albanaca shvata kao vladalac koji je silom prinudio katoličke Albance da postanu Srbi i pravoslavci -izjavio je Afrim Gaši iz NVO "Probudi se".

Partije Srba u Makedoniji odmah su zatražile da policija pronađe počinioce. Za Ivana Stoiljkovića iz Demokratske partije Srba sinoćnji vandalizam pokazuje razlike među, kako je rekao, naše i njihove civilizacije. Skoplje danas ima pojačanu policisku zastitu, a "Most civilizacija" gde je Dusanov spomenik, bio je zatvoren za posetioce, a čuvale su ga specijalne policijske jedinice.
Dušan je krunisan za srpskog cara 1346. godine u Skoplju i jedan je od najvecih srpskih vladara. Kip je postavljen početkom decembra na novom "Mostu civilizacija" u centru Skoplja. Spada među tridesetak statua koje predstavljaju istorijske ličnosti iz regiona - od antičkih vremena do Srednjeg veka, u okviru vladinog projekta renoviranja glavnog grada, nazvanog "Skolje 2014".
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vasicka

    Samo jos koju godinu, najavljeno je odavno, kada se ujedine grci, bugari, crnogorci, srbi i makedonici svi oni ce leteti sa balkana! Nece ih biti vise sigurno! A tada ce i ameri da puknu, a uz nas ce biti svi ostali..

  • Zutica

    Slavni Car Dusan...

  • Marrina

    Bosnjak,licimo i imamo njihove gene ali se nikad nismo odrekli porekla i srpskih gena kao sto ste vi poturice iz Bosne...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima