NOBELOVAC KRUGMAN: Roboti će spasti ekonomiju!

Američki ekonomista, koji je i profesor prestižnog Prinston univerziteta, navodi kao dokaz ispravnosti svoje teze to što je u poslednje vreme razvoj veštačke pameti i robotike napredovao gigantskim koracima

  • 1

Nobelovac Pol Krugman veruje da će budući razvoj i rast svetske ekonomije biti osiguran najviše zahvaljujući napretku veštačke inteligencije i robotike.

Krugman se u svom blogu, koji godinama objavljuje najuticajniji američki dnevni list "Njujork tajms", usprotivio pesimitičkim gledanjima na budućnost planetarne ekonomije, ocenivši da su teze o predstojećoj "hiljadugodišnjoj stagnaciji zbog kraja tehničkog progresa", pogrešne.

Američki ekonomista, koji je i profesor prestižnog Prinston univerziteta, navodi kao dokaz ispravnosti svoje teze to što je u poslednje vreme razvoj veštačke pameti i robotike napredovao gigantskim koracima koji su još pre desetak godina bili gotovo nezamislivi.

- To što se donedavno smatralo fantastikom ili šalom - prepoznavanje reči, mašinski prevod, putovanje automobilom bez vozača - odjednom je postala realnost - kaže Krugamn, uz napomenu da se era visoko-tehnološke revolucije u svetu sada nastavlja ubrzanim tempom.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Strahinja

    11. decembar 2013 | 12:25

    Pa ekonomija zbog njih upravo propada, jer su sve poslove od ljudi uzeli tehnologija, kompjuteri i roboti. Što i tako treba, ali svetski moćnici ne dozvoljavaju da toliko baš napreduje tehnologija, pa da imamo npr. besplatnu struju kao što je hteo Nikola Tesla. Svi mi ROBUJEMO PROFITU! I oni koji ga imaju i oni koji ga nemaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA