SRPSKA IMENA: Kod nas živi najviše Milica Jovanović i Dragana Jovanovića

Najčešće kombinacije imena i prezimena kod Srba su Milica i Dragan Jovanović, kao i Milica i Dragan Petrović. Često ime je i Zoran, a za njima slede Dragan i Aleksandar Petrović i Aleksandar Jovanović

  • 21

Da smo tradicionalan narod koji svojim potomcima daje imena svojih vladara pokazao je i poslednji popis stanovništva iz 2011. godine. Tada je utvrđeno da u Srbiji trenutnio ima najviše žena koje se zovu Milica, Jelena, Marija, Mirjana i Dragana. Pre Drugog svetskog rata pored navedenih bilo je popularno i ime Radmila.

O najpopularnijim muškim imenima, takođe smo pisali. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku već punih sedamdeset godina na tronu najčešćih imena nalaze se Dragan, Milan, Aleksandar, Zoran i Nikola. U godinama stare Jugoslavije među popularnim je bilo i ime Goran, kao i Dejan.

Da li svi potičemo iz iste familije, ili su nam preci po kojima smo dobijali prezimena, imali ista imena, ali u Srbiji se ubedljivo najviše ljudi preziva Jovanović i Petrović. Za njima slede Nikolići, Markovići i Đorđevići.

S obzirom na najčešća imena i najčešća prezimena u poslednjih sedamdeset godina, ne iznenađuje što se najviše pripadnica lepšeg pola u Srbiji zove Milica Jovanović. Za njima slede Milica Petrović, Jelena Jovanović i Milica Đorđević. Na petom mestu, najčešće žensko puno ime je Marija Jovanović.

Što se muškaraca tiče, najviše Srba se zove Dragan Jovanović. Za velikom grupacijom ovih Jovanovića, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku slede muškarci koji nose ime Zoran Jovanović. Za njima slede Dragan i Aleksandar Petrović, a na petom mestu je ime Aleksandar Jovanović.

(M. B.)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA