SKOPLJE: Spomenik caru Dušanu biće uklonjen! (FOTO)

Iz skopske gradske opštine Centar naveli su da je na Mostu civilizacija postavljeno pedesetak spomenika bez ikakve dokumentacije, a da je među njima i statua cara Dušana

  • 28

Andrej Žernovski, predsednik skopske gradske opštine Centar, izjavio je da je spomenik caru Dušanu u Skoplju nezakonito postavljen i da će biti uklonjen.

 

Žernovski je naveo da je na Mostu civilizacija, u makedonskoj prestonici, postavljeno pedesetak spomenika bez ikakve dokumentacije, a da je među njima i statua cara Dušana.

 

- Moraćemo da odstranimo sve što je nezakonito postavljeno. Spomenike nećemo tretirati kao nešto posebno. Samo ako radimo principijelno možemo da izbegnemo zamke "kukavičijih jaja" koje vlast želi da položi u opštini - rekao je Žernovski.

 

 

Prema njegovim rečima, prethodna lokalna vlast je tokom 2010. godine predvidela da na mostu bude 20 skulptura, a do sada je postavljeno 38. Žernovski je rekao da su sporne i statue Aminta Trećeg, Perdika Prvog, mitskog kralja Karana, Parmeniona, Filipa Petog, Gavrila Radomira, Ivana Vladislava i drugih.

 

Još nije zvanično poznato ko je naručio, platio i postavio spomenik caru Dušanu, kao ni to ko je pokušao da ga sruši, iako su neki visoki funkcioneri albanske Demokratske unije za integraciju (DUI) javno priznali da su tome prisustvovali.

 

Grupa od tridesetak Albanaca pokušala je krajem prošle sedmice da sruši spomenik caru Dušanu u centru Skoplja, te je oštetila dio mermerne ploče na kojoj se nalazi spomenik i ostavila statuu bez žezla i krsta u rukama.

 

 

Skopski list "Dnevnik" otkriva da je inicijator rušenja spomenika caru Dušanu bio predsednik opštinskog odbora DUI u skopskoj opštini Čair Bekir Asani, koji je lično učestvovao u incidentu.

 

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milovanović

    12. decembar 2013 | 11:12

    Srbija je banana drzava ali naspram makedonije smo velesila!!!!Nikad neću da shvatim kako moze neko da pravi drzavu kad uopšte nisu velika većina u sopstvenoj drzavi!!!!

  • Partybreaker

    12. decembar 2013 | 11:08

    Jadni ste

  • nemanja

    12. decembar 2013 | 11:25

    PA sto ne uklonite svih 50 kada su nezakoniti. Ali ne mogu ni da vas krivim, pregazice vas Albanija, a onda ce opet Srbi da oslobadjaju... Opametite se braco!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA