BRAJOVIĆ: Nedopustiv način na koji je Kajgo smenjena!

Udruženje podseća da je u četvorogodišnjem mandatu Jelene Kajgo osnovana Bitef dens kompanija, realizovano mnoštvo scenskih programa, regionalnih i međunarodnih koprodukcija i više od 100 gostovanja

  • 5

Udruženje dramskih umetnika Srbije uputilo je danas javnosti otvoreno pismo u kome je istaknuto da je "način na koji je smenjena direktorka Bitef teatra i Bitef festivala Jelena Kajgo, uz obrazloženje da nije dobro radila svoj posao, nedopustiv".

- Time se diskvalifikuje ne samo njena ličnost i značajno umetničko dostignuće, već i institucija konkursa za izbor direktora - navedeno je u saopštenju koje je potpisao predsednik UDUS-a Vojislav Brajović.

UDUS ističe da je Kajgo izuzetno uspešno vodila Bitef teatar i Bitef festival tokom svog četvorogodišnjeg mandata.

- Njenom smenom, Privremeni organ Uprave Grada Beograda poslao je poruku kulturnoj javnosti sa nesagledivim posledicama, poruku da je kvalitet onih koji uspešno, odgovorno, posvećeno i kreativno rukovode institucijama kulture nebitan, da nesumnjivi trag koji su ostavili na dobrobit kulture grada i države nije vredan ni elementarnog poštovanja i da preko noći može biti javno omalovažen - ocenio je UDUS.

Udruženje podseća da je u četvorogodišnjem mandatu Jelene Kajgo osnovana Bitef dens kompanija, realizovano mnoštvo scenskih programa, regionalnih i međunarodnih koprodukcija, više od 100 gostovanja, dobijeno 25 nagrada na najuglednijim domaćim i međunarodnim festivalima.

- Uspostavila je visoke estetske parametre, uprkos smanjenim budžetskim sredstvima kreirala je umetnički relevantan, uzbudljiv repertoar, a Bitef teatar je uvek finansijski pozitivno poslovao. Zbog svojih postignuća, dva puta je bila kandidovana za Nagradu Grada Beograda od strukovnih udruženja - dodaju u UDUS-u.

- Umesto priznanja za svoj rad od strane osnivača, Grada Beograda, neosnovano i neargumentovano je smenjena, uz obrazloženje da Privremeni organ uprave Grada Beograda smenjuje samo one direktore koji svoj posao nisu dobro radili - navedeno je u saopštenju.

UDUS je skrenuo pažnju da je Kajgo, posle četvorogodišnjeg mandata koji joj je istekao u maju, šest meseci rukovodila pozorištem i festivalom kao vršilac dužnosti, jer Grad Beograd nije raspisao konkuse za izbor novih direktora institucija kulture.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marrina

    13. decembar 2013 | 12:47

    Pa moraju nekog svog da dovedu na njeno mesto...

  • micika šećer

    13. decembar 2013 | 13:46

    Ma sta je bitno sta je uradila! To u ovoj zemlji više nikoga ne interesuje.

  • Marrina

    13. decembar 2013 | 13:32

    Pa moraju da dovedu nekog svog...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA