• 7

Počela naplata dažbina na prelazima sa Kosovom

Na prelazima Jarinje i Brnjak se, zbog CEFTA sporazuma, na robu iz cenralne Srbije ne naplaćuje carina, već samo PDV i akciza

  • 7

Na prelazima Jarinje i Brnjak na severu Kosova jutros je počela, u skladu sa Briselskim dogovorom, naplata dažbina na robu iz centralne Srbije.
Na ovim prelazima se, zbog CEFTA sporazuma, na robu iz cenralne Srbije ne naplaćuje carina, već samo PDV i akciza.

Plaćanje ovih dažbina je omogućeno na licu mesta, na samom prelazu je instaliran terminal jedne od banaka koja posluje i u cenralnoj Srbiji i na Kosovu.
Od danas, na primer, roba koja je namenjena Leposaviću neće morati da se upućuje na terminal u južnom delu Mitrovice, već će se dažbine plaćati na licu mesta, na prelazu.

Na integrisanom prelazu Jarinje nalaze se pripadnici Kosovske policije, MUP-a Srbije, Euleksa i carine, a skoro identična situacija je i na prelazu Brnjak koji se nalazi između Ribarića i Zubinog Potoka.
Kontrolu robe i putnika obavljaju oni, a na Jarinju koji se nalazi na putu između Raške i Leposavića jutros je primećena kilometarska kolona teretnjaka koji čekaju na ulazak na Kosovo.
Gradonačelnici severne Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana pozvali su privrednike i građane severa Kosova da poštuju propis o protoku robe kojim se predviđa naplata dažbina na robu iz centralne Srbije na samim prelazima.

Oni su naveli da od danas na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak počinje primena propisa o protoku robe u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i sporazumom CEFTA koja podrazumeva naplatu dažbina na robu koja iz centralne Srbije ulazi na sever Kosova.
Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju, sva procedura na administrativnim prelazima obavljaće se na srpskom jeziku i biće statusno neutralna, a celokupna naplata poreza i PDV-a ići će u fond za razvoj severnog Kosova.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jjk

    A jel ce sad ukinuti donacije za Kosovo?

  • TUTIN

    E moja Srbijo,samo ti spavaj

  • Vlada

    Kosovo postalo nezavisna drzava a ovi nam serviraju bajke...Na fin i tih nacin smo priznali Kosovo kao drzavu, bez mnogo pompe...vise je odjeknula vest da su raskinuli Stanija i Filip nego da se granicimo sa Kosovim

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima