SAHRANJEN MANDELA: Poslednje zbogom velikom Madibi (FOTO) (VIDEO)

Sahrani u njegovom rodnom mestu Kunuu prisustvovalo je 4.500 ljudi. Ceremonija je počela prebacivanjem kovčega sa telom iz njegove kuće u posebno pripremljenu grobnicu

  • 2

Bivši predsednik Južne Afrike i legendarni borac protiv aparthejda Nelson Mandela sahranjen je danas u svom rodnom selu Kunuu u kom je živeo i nakon napuštanja politike. Sahrani je prisustvalo oko 4.500 ljudi.

Posle zvanične ceremonije opraštanja, kovčeg sa Mandelinim posmrtnim ostacima preuzela je njegova porodica radi pogreba po tradiciji plemena Kosa u grobnici na porodičnom imanju u tom selu, u kom je Mandela proveo detinjstvo i dane po napuštanju politike, izvestile su agencije.

Na zahtev porodice, ritualnom pogrebu prisustvovalo je nekoliko stotina osoba.

Pre pogreba, od Mandele su se na zvaničnoj ceremoniji oprostili članovi porodice, njegovi bivši saborci i saradnici i sunarodnici.

Poslednji oproštaj od Nelsona Mandele u selu na severoistoku zemlje, u kojem je sahranjeno i njegovo troje dece, počeo je specijalnom vojnom procesijom - prebacivanjem kovčega sa telom iz njegove kuće u posebno pripremljenu grobnicu.

Ceremonija je počela pesmom plemena Kosa, kojem pripada Mandelin Tembu klan - "Ispuni svoje obećanje", u ogromnom belom šatoru na poljani u blizini Mandeline kuće, specijalno napravljenom za ovu priliku.

U čast dobitnika Nobelove nagrade za mir 1993. godine, koji je proveo u zatvorima 27 godina u vreme aparthejda, ispaljen je 21 počasni plotun, a njegov kovčeg prekriven zastavom Južne Afrike bio je okružen sa 95 postavljenih sveća, za svaku od njegovih proživljenih godina.

- Osoba koja ovde leži je najveći sin Južne Afrike - rekao je zamenik lidera vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa (ANK) Siril Ramaposa, a Mandelin saborac protiv aparthejda koji je sa njim bio zatočen na ostrvu Roben Ahmed Katrada u emotivnom govoru podsetio je na "velike rezerve" Mandeline ljubavi, strpljenja i tolerancije.

U svojim izveštajima agencija Rojters naglašava da je danas zatvoreno jedno poglavlje "mučeničke istorije" i otvoreno drugo, u kom će multirasna Južna Afrika koju je Mandela utemeljio otkriti da li može da napreduje bez svog stožera.

Mandela je tvorac istorijskog pomirenja između crne većine i bele manjine u Južnoj Africi od pre dve decenije.

- Danas obeležavamo kraj neverovatnog puta koji je počeo pre 95 godina. Ovo je kraj 95 izvanrednih godina borbe za slobodu. Hvala ti što si bio sve što smo oduvek hteli od jednog lidera - rekao je predsednik Južne Afrike Jakob Zuma tokom ceremonije.

Sahrani je prisustvalo 4.500 ljudi, među kojima su Mendelina udovica Grasa Mašel, kao i njegova bivša žena Vini Mandela. Takođe među ožalošćenima bili su i čuvena TV voditeljka Opra Vinfri, osnivač kompanije "Virdžin" Ričard Brenson, britanski prestolonaslednik princ Čarls, Mandelin veliki prijatelj Dezmond Tutu, princ od Monaka Albert Drugi, bivši premijer Zimbabvea Morgan Cvangirai, američki borac za ljudska prava Džesi Džekson.

Pogrebna povorka sa Mandelinim telom stigla je juče u Kunu, a prethodno se u vazduhoplovnoj bazi "Voterkluf" od njega oprostilo rukovodstvo vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa.

Članovi Mandeline porodice tokom noći su prisustvovali bdenju, na kojem su čitani citati o njegovom životu.

Sahrana Mandele je bila mešavina tradicionalnih rituala i državne ceremonije. Običaji Tembu klana kome je Mandela pripadao, podrazumevaju da pokojnik bude umotan u leopardovu kožu, a stariji član porodice obratio se duši preminulog.

Stanovništvo se od bivšeg lidera opraštalo tri dana, a prema podacima južnoafričkih vlasti, u mimohodu se od Mandele oprostilo oko 100.000 žitelja Južne Afrike.

Mandela je bio predsednik Južne Afrike samo tokom jednog mandata (od 1994. do 1999.), a povukao se zvanično iz javnog života 2004. godine, na konferenciji za novinare koja je postala čuvena po njegovoj rečenici: "Nemojte me zvati, pozvaću ja vas".

Poslednji put u javnosti se pojavio 2010. na stadionu u vreme finalnog meča Svetskog fudbalskog šampionata.

Nelson Mandele je preminuo 5. decembra u 96. godini od posledice infekcije pluća.

Pogledajte snimak sahrane: 

(Telegraf.rs / Izvor: bbc.co.uk; cnn.com; Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko Kovacevic

    15. decembar 2013 | 13:51

    Interesantna slika. . . Covjeka koji se cio zivot zalagao za mir i ravnopravnost na sahrani transportuju na TOPU ???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA