• 3

JOSIPOVIĆ: Referendum o ćirilici nije ustavan

Predstavnici štaba za odbranu hrvatskog Vukovara predali su hrvatskom Saboru potpise za referendum kojim traže da se upotreba manjinskog pisma i jezika dozvoli samo u sredinama gde pripadnici manjina čine najmanje polovinu stanovništva, a ne trećinu kao sada

  • 3

Hrvatski predsednik Ivo Josipović rekao je danas da ne misli da je referendum o dvojezičnosti "nešto dobro i nešto ustavno".
Treba se držati zakona što uključuje proveru da li je predmet referenduma onakav kakav bi trebalo da bude prema Ustavu, dodao je on, pošto su predstavnici štaba za odbranu hrvatskog Vukovara predali Saboru 680.000 potpisa za raspisivanje referenduma o upotrebi manjinskog jezika i pisma.

On je ocenio i da "nije siguran da Ustav nije došao u jedno stanje debalansa", i da će se u budućnosti otvoriti pitanje celovite ustavne revizije.

Josipović je objasnio i da je sam predložio ustavne amandmane, jer je, kao predsednik Republike, jedan od ovlašćenih predlagača.
Predstavnici štaba za odbranu hrvatskog Vukovara, organizacije koja je protivnik upotrebe ćirilice, predali su hrvatskom Saboru potpise za referendum kojim traže da se upotreba manjinskog pisma i jezika dozvoli samo u sredinama gde pripadnici manjina čine najmanje polovinu stanovništva, a ne trećinu kao sada.
Hrvatski političari, uključujući i opoziciju, većinom se protive održavanju takvog referenduma koji bi ograničio prava nacionalnih manjina.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    Ti zdrava nisi.

  • Zorica

    Jaoj evo meni opet ove Ćirile na meti :D Ja pripremljena za referendum i kupila sam specijalnu tokicu za Ćirilu :D Odlučila sam da uzmem specijalnu crnu hemijsku da zaokružim koja se slaže sa tokicom i bundicom :D Idem obavezno na referendum kao savesna državljanka Hrvatske iako sam državljanka i Srbije :D Baš je lepo imati dvojno državljanstvo pa te samo zovu na glasanje a ti lepo zaokruž :D Naravno, mora se čovek sa stilom i obući tada :D

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima