• 19

NEĆE IMATI KO DA NAS LEČI: Čak 60 odsto specijalista pred penzijom!

Među najstarijim kadrom jesu specijalisti iz neuropsihijatrije, gde ih je tek nekoliko desetina mlađe od pedeset godina. U narednim godinama penzionisaće se i više od polovine radiologa, kao i pedijatara i hirurga

 • 19

Od 16.000 specijalista, koliko nas trenutno leči u Srbiji, čak šeszdeset odsto njih je pred penzijom. Prema rečima direktorke Lekarske komore Srbije dr sci med. Tatjane Radosavljević, za pet, šest godina imaćemo ozbiljan deficit svih specijalista.
Ako uzmemo u obzir da je izmenama Zakona o buidžetskom sistemu, koje su nedavno usvojene, zabranjeno zapošljavanje u javnom sektoru do kraja 2015. godine jasno je da u narednom periodu nećemo ni podmalditi doktorski kadar.

Među najstarijim kadrom jesu specijalisti iz neuropsihijatrije, gde ih je tek nekoliko desetina mlađe od pedeset godina. Takođe, u narednim godinama penzionisaće se više od polovine radiologa, kao i pedijatara i hirurga. 
Neurologija i dermatologija su jedine oblasti u kojima imamo više mladih lekara. Poslednjih godina situacija se malo popravila i sa brojem ginekologa, kao i doktorima interne medicine.


Svesni situacije, Ministarstvo zdravlja je početkom godine donelo odluku o oblastima medicine koje su deficitarne u Republici Srbiji za 2013. godinu. Čak 13 oblasti određeno je kao deficitarne grane u kojima imamo manjak stručnjaka i u narednim godinama mladi doktori će se upućivati na ove specijalizacije.
To su: vaskularna i grudna hirurgija; anesteziologija, reanimatologija i intenzivna terapija; kardiohirurgija; radijaciona onkologija; radiologija; nuklearna medicina; patologija; medicinska mikrobiologija; klinička farmakologija; transfuzijska medicina; klinička biohemija i internistička onkologija.
Iako neće moći da se zaposle u naredne dve godine, možda ova odluka Ministarstva makar zaustavi negativan trend odlaženja doktora iz naše zemlje.
(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Psihijatar

  Niko ne pominje koliko ima nezaposlenih lekara u Srbiji. Sekiraju se za svoju decu sto neće moći u naredne dve godine da se zapošljavati u državnim službama. Zakon nije zabranio zapošljavanje u privatnom sektoru, i svaki koji zna da vredi i ima znanje, može privatno otvoriti i raditi posao lekara, ili raditi u privatnoj zdravstvenoj ustanovi. Imamo najgore zdravstvo u Evropi sa ogromnom korupcijom. Niko ne pominje osnivanje još zdravstvenih fondova. Narodu se baca prašina u oči sa navedenim izjavama predstavnika lekarske komore i ministarstva zdravlja.

  0
  1

  Podelite komentar

 • NEKO

  A ovi sa sega,mega,giga ahaha ;-)

  4
  0

  Podelite komentar

 • koliko citam nista se ne

  ... Menja u Srbiji! Pre vise od 20g napustio sam zemlju i zajedno sa suprugom kao uspesni lekari, specijalisti nastavili zivot u inostranstvu! Ni za tren se nismo zbog toga pokajali i kao sto i danas izgleda u Srbiji se ama bas nista nije izmenilo! Onda su SPS-ovci dobijali posao i specijalizacije, danas SNS- ovci i ostali!

  10
  1

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima