• 19

NEĆE IMATI KO DA NAS LEČI: Čak 60 odsto specijalista pred penzijom!

Među najstarijim kadrom jesu specijalisti iz neuropsihijatrije, gde ih je tek nekoliko desetina mlađe od pedeset godina. U narednim godinama penzionisaće se i više od polovine radiologa, kao i pedijatara i hirurga

  • 19

Od 16.000 specijalista, koliko nas trenutno leči u Srbiji, čak šeszdeset odsto njih je pred penzijom. Prema rečima direktorke Lekarske komore Srbije dr sci med. Tatjane Radosavljević, za pet, šest godina imaćemo ozbiljan deficit svih specijalista.

Ako uzmemo u obzir da je izmenama Zakona o buidžetskom sistemu, koje su nedavno usvojene, zabranjeno zapošljavanje u javnom sektoru do kraja 2015. godine jasno je da u narednom periodu nećemo ni podmalditi doktorski kadar.

Među najstarijim kadrom jesu specijalisti iz neuropsihijatrije, gde ih je tek nekoliko desetina mlađe od pedeset godina. Takođe, u narednim godinama penzionisaće se više od polovine radiologa, kao i pedijatara i hirurga. 

Neurologija i dermatologija su jedine oblasti u kojima imamo više mladih lekara. Poslednjih godina situacija se malo popravila i sa brojem ginekologa, kao i doktorima interne medicine.

Grafika: Lekarska komora Srbije

Grafika: Lekarska komora Srbije

Svesni situacije, Ministarstvo zdravlja je početkom godine donelo odluku o oblastima medicine koje su deficitarne u Republici Srbiji za 2013. godinu. Čak 13 oblasti određeno je kao deficitarne grane u kojima imamo manjak stručnjaka i u narednim godinama mladi doktori će se upućivati na ove specijalizacije.

To su: vaskularna i grudna hirurgija; anesteziologija, reanimatologija i intenzivna terapija; kardiohirurgija; radijaciona onkologija; radiologija; nuklearna medicina; patologija; medicinska mikrobiologija; klinička farmakologija; transfuzijska medicina; klinička biohemija i internistička onkologija.

Iako neće moći da se zaposle u naredne dve godine, možda ova odluka Ministarstva makar zaustavi negativan trend odlaženja doktora iz naše zemlje.

(M. B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Psihijatar

    Niko ne pominje koliko ima nezaposlenih lekara u Srbiji. Sekiraju se za svoju decu sto neće moći u naredne dve godine da se zapošljavati u državnim službama. Zakon nije zabranio zapošljavanje u privatnom sektoru, i svaki koji zna da vredi i ima znanje, može privatno otvoriti i raditi posao lekara, ili raditi u privatnoj zdravstvenoj ustanovi. Imamo najgore zdravstvo u Evropi sa ogromnom korupcijom. Niko ne pominje osnivanje još zdravstvenih fondova. Narodu se baca prašina u oči sa navedenim izjavama predstavnika lekarske komore i ministarstva zdravlja.

  • NEKO

    A ovi sa sega,mega,giga ahaha ;-)

  • koliko citam nista se ne

    ... Menja u Srbiji! Pre vise od 20g napustio sam zemlju i zajedno sa suprugom kao uspesni lekari, specijalisti nastavili zivot u inostranstvu! Ni za tren se nismo zbog toga pokajali i kao sto i danas izgleda u Srbiji se ama bas nista nije izmenilo! Onda su SPS-ovci dobijali posao i specijalizacije, danas SNS- ovci i ostali!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima