• 7

Ovo su najbesmislenije studentske takse

Istraživanje Beogradske otvorene škole pokazalo je da fakulteti u Srbiji kriju gde ide novac od studentskih taksi

 • 7

Studenti u Srbiji treba da budu srećni što im još ne naplaćuju i ulaz na fakultet, korišćenje toaleta ili sedenje u amfiteatru. Sve ostalo se plaća, od običnog papirića do promene profesora i odsustvovanja sa vežbi, a na njih akademci godišnje potroše i do 200 evra.
Na Univerzitetu u Beogradu uvek imaju isti odgovor: od države dobijaju toliko malo novca za materijalne troškove, da moraju da ih pokriju naplaćivanjem raznoraznih taksi. Istraživanje Beogradske otvorene škole pokazalo je da Fakulteti u Srbiji kriju gde ide taj novac. Predstavljamo vam sedam najbesmislenijih studentskih taksi.

1. "Zajednički poslovi Univerziteta"
Svake godine samofinansirajući studenti moraju da plate 1.500 dinara za ovu taksu, iako niko ne zna šta ona predstavlja. Na Univerzitetu u Beogradu (UB) objašnjavaju da se ovim novcem uglavnom pokriva rad studentskih službi na Univerzitetu za koje, kažu, Ministarstvo prosvete daje tek polovinu potrebnog novca. Ako se uzme u obzir da samo na UB ima blizu 30.000 samofinansirajućih studenata, zarada od ove takse iznosi skoro pola miliona evra.

2. Nadoknada za propušten termin vežbi
Ako je student bio bolestan ili sprečen da dođe na čas vežbi, verovali ili ne, platiće za to 250 dinara na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu.
3. Promena profesora
Promena profesora je osnovno pravo studenta kada smatra da je određeni profesor nepravedan prema njemu. Fakulteti koriste ovu taksu da profitiraju i naplaćuju je od 1.500 do 2.500 dinara.
4. Ispis sa fakulteta
Toliko se toga naplaćuje na fakultetima da studenti čak ne mogu ni da ga napuste, a da prethodno ne plate oko 30 evra.

5. Uverenje da si student
Za običan papirić koji dokazuje da je neko redovan student, akademci plaćaju od 200 do 500 dinara. Ovo uverenje potrebno je za izdavanje markice za prevoz, penzije, vize i mnoga druga dokumenta. Zakonom je oslobođeno takse i kao takvog ga fakulteti potpuno nelegalno naplaćuju.
6. Naknada za promenu teme za diplomski/završni rad
Pre nego što prijave temu za diplomski ili završni rad, studentima je bolje da su potpuno sigurni u svoju odluku, jer će promenu teme morati da plate minimum 2.500 dinara.
7. Izdavanje nastavnog plana
Hoćeš da vidiš nastavni plan za tekuću godinu? Može, ali prvo plati 2.000 dinara. Toliko fakulteti naplaćuju samo štampanje nastavnog plana koji imaju sačuvan na računaru.
(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.rs/M. Leskovac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Tutor

  Treba bagru lopovsku rasterati!

  14
  1

  Podelite komentar

 • Lola

  Na ekonomskom fakultetu u nivom Sadu ispis kosta 30.000 dinara. Ukoliko zelite da uzmete svoja dokumenta na revers to placate 800 dinara.

  10
  0

  Podelite komentar

 • krava

  treba rektora za gusu. posle se cude sto smo luda nacija. kako da ne budemo ludi kad nas izludjuju.

  7
  1

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima