SKANDAL: Crkvu u kojoj se pričestio knez Lazar Albanci pretvorili u toalet i deponiju! (FOTO)

Pravoslavni hram u selu Samodreži kod Vučitrna, posvećen Usekovanju glave Svetog Jovana Krstitelja, danas je besramno oštećen i oskrnavljen i niko za to ne odgovara

  • 72

Pravoslavni hram u selu Samodreži kod Vučitrna, posvećen Usekovanju glave Svetog Jovana Krstitelja, poznat po tome što se u njemu, po predanju, pričestila vojska kneza Lazara pre Kosovske bitke, i dalje je oskrnavljen i porušen, a Albancima godinama služi kao deponija u koju odlažu smeće, otkriva Telegraf.rs.

Ova crkva je oskrnavljena, polomljena su metalna vrata na njoj, a oltar je pretvoren u deponiju i javni toalet.

Demoliranje crkve u Samodreži traje od dolaska međunarodnih snaga na Kosmet 1999. godine. Otad je crkva više puta oskrnavljena i u veoma je lošem stanju.

Danas se Crkva Svetog Jovana Preteče u selu Samodreži nalazi u jako teškom materijalnom stanju. Krov joj je uništen, nad oltarskom apsidom je probijena velika rupa, stakla na prozorima i vrata su polomljeni, zvonik i zid oko crkve su porušeni (samo zvono je sačuvano i nalazi se u Zvečanu), njena unutrašnjost je pretvorena u javnu deponiju i toalet, za ljude i stoku.

"Ova svetinja je uništena još 1999, kad je zapaljena, a poslednjih godina albanska deca iz okolne škole u svetinju bacaju smeće. Više puta smo uz pomoć međunarodne zajednice pokušavali da sprečimo dalje skrnavljenje crkve i predlagali smo da se na njoj postave limena vrata i prozori, ali se albanska zajednica protivi obnovi".

Ovako vladika Teodosije komentariše jedan od napada na ovu srpsku svetinju kod Vučitrna.

Istorija nas uči da je na temeljima stare crkve 1932. podignuta nova Samodreža od belih mermernih tesanika, po zajedničkom projektu profesora Univerziteta u Beogradu, arhitekata Aleksandra Deroka i Petra Popovića. Živopis u novoj crkvi urađen je iste godine, a njegov autor bio je poznati slikar i pesnik Živorad Nastasijević.

Tokom radova na obnovi crkve, kod crkve su pronađeni kosturi za koje se smatra da su pripadali stradalima u Kosovskom boju, zbog čega su one smeštene u tri kosturnice koje su podignute uz crkvu.

SVI NAPADI ALBANSKIH EKSTREMISTA NA OVU SVETU SRPSKU SVETINJU!

Prilikom izgradnje seoske škole, krajem sedme decenije 20. veka, lokalni Albanci su kosturnice u kojima su nađeni ostaci junaka iz Kosovskog boja koristili za gašenje kreča.

Sama crkva se 1981. našla na udaru albanskih ekstremista, koji su je oskrnavili i oštetili njene freske. Posle okončanja NATO agresije na SRJ, povlačenja jugoslovenskih snaga bezbednosti i dolaska francuskih snaga KFOR u taj deo južne srpske pokrajine, crkva Samodreža je krajem juna 1999. godine demolirana i zapaljena iznutra od strane albanskih ekstremista.

Jedan od tada napravljenih grafita imao je iscrtano srce, unutar koga su bili natpisi: NATO, OVK i Francuska.

Samodreža se i tokom Martovskog pogroma nad Srbima 2004. godine našla na udaru albanskih ekstremista.

GOVOR KNEZA LAZARA VOJNICIMA!

Na Kosovu i Metohiji, kod crkve u Samodreži, 1389. godine, nakon svete liturgije i pričešća okupljenoj vojsci obratio se knez Lazar, pozdravio ih i sokolio:

"Vi, o druzi i braćo moja, blagorodni velmože, vojnici, vojvode, veliki i mali, bolje nam je smrt u podvigu negoli život u sramoti, bolje nam je u borbi smrt od mača primiti negoli pleća neprijatelju našem podati...".

Na ove reči kneza Lazara vojnici su klicali na vernost.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile protiv tranzicije

    23. decembar 2013 | 17:36

    Sitparska izlozba u Beogradu.

  • Andjella

    23. decembar 2013 | 17:52

    Jako tuzno, a oni organizuju izlozbe u Bg, gde su nasa prava?!Gospode oprosti im ne znaju sta cine!!!

  • otpadnik

    23. decembar 2013 | 17:50

    Bito je da su Siptari ti koji su "stradali" od Srba. A ovo je samo "kolaterarna steta". Slucajno se to desilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA