Hodorkovski pušten iz zatvora, Putin ga pomilovao

Ruski predsednik oslobodio je najpoznatijeg ruskog zatvorenika, koji je sam zatražio pomilovanje iz humanitarnih razloga, odnosno zbog bolesti majke

  • 0

Bivši direktor naftnog giganta "Jukosa" i oštri kritičar Kremlja Mihail Hodorkovski je danas pušten iz zatvora, nakon što je jutros ruski predsednik Vladimir Putin potpisao ukaz o njegovom pomilovanju, objavila je ruska agencija Interfaks.

Bezbednosni izvor je Interfaksu rekao da je Hodorkovski "oko 12.20 (po lokalnom vremenu, odnosno 9,20 po srednjeevropskom) napustio zatvorski kamp" u gradu Segeža u ruskoj republici Kareliji, prenela je agencija AFP. Ruski zvaničnici, kao ni portparoli Hodorskovskog nisu zasad potvrdili tu vest.

- Vođen humanitarnim principima, proglašavam Mihaila Borisoviča Hodorkovskog pomilovanim i nalažem njegovo oslobađanje. Ovaj ukaz stupa na snagu na dan potpisivanja - navodi se u dekretu koji je potpisao Putin, a objavio Kremlj.

Putin je juče na godišnjoj konferenciji za štampu u Moskvi iznenadio čitavu Rusiju izjavivši da je najpoznatiji ruski zatvorenik, koji se u zatvoru nalazi od 2003. godine, zatražio pomilovanje iz humanitarnih razloga, odnosno zbog bolesti majke.

Maja 2005. godine sud u Moskvi osudio je Hodorkovskog i bivšeg čelnika banke "Menatep" Platona Lebedeva na devet godina zatvora za malverzacije i utaju poreza. Naknadno je sudski ta kazna smanjena na osam godina.

U drugom predmetu, sud je 30. decembra 2010. Hodorkovskog i Lebedeva kaznio na 14 godina zatvora zbog nelegalnog prisvajanja i legalizacije novca stečenog kriminalom, uz uzimanje u obzir prve kazne.

Moskovski gradski sud potom je ublažio kaznu na 11 godina, a Vrhovni sud za još dva meseca, tako da Lebedev treba da izađe na slobodu maja 2014, a Hodorkovski u avgustu sledeće godine, podseća Itar-Tas.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA