Genšer dočekao Hodorkovskog

- Glavna nepoznanica je u tome da li je Hodorkovski uopšte napisao tu molbu i da li je bilo nekakvih dogovora - na primer da posle oslobađanja Hodorkovski neće učestvovati u političkom životu - izjavio je predsednik "Centra globalnih interesa" Nikolaj Zlobin

  • 0

Ruski tajkun Mihail Hodorkovski, koji je jutros izašao iz zatvora pošto ga je pomilovao ruski predsednik Vladimir Putin, stigao je u Nemačku.

Agencija AP prethodno je javila da je Hodorkovski podneo zahtev da mu se dozvoli da napusti zemlju kako bi posetio majku Marinu koja je bila u jednoj berlinskoj klinici na lečenju raka, verujući da se ona još nalazi tamo.

- Njen sin, očito, nije znao ništa o povratku (majke) i zbog toga je, neposredno po oslobađanju, otputovao za Nemačku - naveo je nemački politički magazin "Špigl" u onlajn izdanju, koji saznaje da Hodorkovski želi da dalje putuje u Švajcarsku.

Prema navodima Rojtersa, majka Hodorkovskog je trenutno u Moskvi, gde čeka vesti od sina. "Špigl", međutim, piše da se majka sutra vraća u Berlin kako bi videla sina.

"Špigl" danas piše i da se bivši nemački šef diplomatije Hans-Ditrih Genšer angažovao pri organizaciji leta za Mihaila Hodrskovskog.

Nemačka ambasada u Moskvi je bez mnogo birokratije dala Hodorkovskom vizu, kako bi mu omogućila put za Nemačku, navodi magazin.

U Kremlju je saopšteno da je Putin potpisao ukaz "vođen principima humanosti". Ruski predsednik je juče na konferenciji za novinare najavio da će staviti svoj potpis na molbu Hodorkovskog o pomilovanju, ocenivši tom prilikom da je "10 godina ozbiljna kazna".

Angela Merkel pozdravila je oslobađanje Hodorkovskog, a šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer rekao je da je to „dobra vest".

- Istovremeno, to nam kazuje da u narednim godinama treba da nastavimo intenzivne razgovore sa Rusijom o stanju ljudskih prava - izjavio je Štajnmajer.

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je ulogu koju je bivši šef nemačke diplomatije Hans-Ditrih Genšer odigrao, kako je rekla, iza scene, da bi pomogao da kritičar Kremlja, ruski tajkun Mihail Hodorkovski bude oslobodjen iz zatvora.

Stručnjaci, političari i borci za ljudska prava pozdravljaju Putinovu odluku o pomilovanju bivšeg oligarha Hodorkovskog i istovremeno spekulišu da li će Hodorkovski nastaviti sa političkom delatnošću ili su ta vremena za njega prošla.

Aktivista za ljudska prava Lev Ponomarjov rekao je da ponekad sudbina jednog čoveka postane fokus ne samo cele države već i celog sveta, te da Putinov potez menja njegov imidž.

- Naravno, samo jedan takav korak nije dovoljan da bi se tvrdilo da je imidž promenjen. Možda je to samo privremeno, ali i privremeno je korisno. Ja potpuno pozdravljam privremeno iskazivanje humanosti - rekao je Ponomarjov za RIA Novosti. S druge strane ima i onih koji pomilovanje objašnjavaju time da Hodorkovski više ne predstavlja opasnost za Putina.

I predsednik "Centra globalnih interesa" Nikolaj Zlobin takođe misli da Hodorkovski najverovatnije više ne predstavlja opasnost, a njegovo oslobađanje objašnjava željom Putina da smiri situaciju sa političkim zatvorenicima pred Olimpijadu i Samit G8 sledeće godine.

- Glavna nepoznanica je u tome da li je Hodorkovski uopšte napisao tu molbu i da li je bilo nekakvih dogovora - na primer da posle oslobađanja Hodorkovski neće učestvovati u političkom životu. Ako je to tako, onda Hodorkovski nije više opasan za vlast: molio je za milost- znaci priznao je krivicu - smatra Zlobin. Predsednik LDRP -a (Liberalnodemokratske partije Rusije) Vladimir Žirinovski Hodorkovskom predviđa karijeru pisca.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA