• 41

TEORIJA ZAVERE: Da li su Masoni zaista oteli Bosnu Srbima?

Srpski dvor i slobodni zidari 1918. godine ujedinjavali su Srbe iz BiH s Beogradom preko Zagreba. Ignorisana je volja srpskog naroda iz BiH i dela Dalmacije koji je 1918. tražio pripajanje Srbiji

  • 41

Napori i žrtve, ulagani od 1804. u obnavljanje srpske državnosti na tlu Srbije, počeli su da se ruše već posle velike pobede nad Austrougarima 1914. godine.
Tada je usvojena Niška deklaracija, po kojoj se rat ne vodi u srpskom interesu, već u jugoslovenskom: „Za oslobođenje i ujedinjenje sve naše neslobodne braće Srba, Hrvata i Slovenaca. Sjajni uspeh koji ima da kruniše ovo vojevanje, iskupiće obilato krvave žrtve koje današnji srpski naraštaj podnosi.“

Krah srpske ideje nastupa posle blistave vojničke pobede 1918, koju je porazila ideja stvaranje nacije Jugoslovena, "jednog naroda s tri imena", koja je smišljena u krugu intelektualaca masona, iako nikada nije imala podlogu u realnosti, smatraju srpski istoričari.
- Srpski dvor i vlada su ignorisali stvarnost, savete Srbiji naklonjenih saveznika i prebiscitarno izraženu volju srpskog naroda u BiH, delu Dalmacije i Kotoru, koji je 1918. tražio pripajanje Srbiji, a ne ujedinjenje preko Narodnog vijeća SHS u Zagrebu, koje je predstavljalo samo Hrvate. Srpski dvor je, zasenjen idejom vladavine nad velikom državom, pretpostavio svoje interese srpskim nacionalnim interesima - kaže istoričar i politikolog dr Dragan Petrović.

Pitanje zašto nije došlo do direktnog ujedinjenja Bosne i Hercegovine i dela Dalmacije sa Srbijom 1918, iako je ta ideja imala i podršku saveznika, do danas predstavlja belinu u srpskoj istoriografiji, ukazuje istoričar prof. dr Dragan Mastilović.
- Među članovima Jugoslovenskog odbora nalazio se priličan broj masona. Koristeći svoje masonske internacionalne veze, oni su mogli vršiti projugoslovensku propagandu, kako u Evropi tako i u Americi - zabeležio je istoričar D. Janković.
Zanimljivo svedočanstvo o uticaju masonerije na stvaranje zajedničke države dao je za "Novosti" dr Mile Bjelajac.
- U hrvatskom državnom arhivu u Fondu države Slovenaca, Hrvata i Srba pronašao sam zanimljiv nacrt njene zastave. Na njoj dominira trougao s tri lista lipe, tipičan masonski simbol - kaže dr Bjelajac.

Istoričari podsećaju da je takozavana država SHS bila virtuelna tvorevina bez ikakve stvarne vlasti. Nju su posle kapitulacije Austrije proglasili članovi hrvatskog Sabora u Zagrebu koji su do poslednjeg časa podržavali rat protiv Srbije. Međutim, hrvatski članovi Jugoslovenskog odbora razvili su intenzivnu diplomatsku akciju da saveznici priznaju državu SHS kao članicu pobedničke koalicije.
Prvi izbori u Kraljevini SHS pokazali da Hrvati nisu odustali od maksimalističkih ciljeva, svoje države s granicom na Drini. U isto vreme masoni Hrvati u Jugoslovenskom odboru, čiji sunarodnici kao habzburški vojnici terorišu okupiranu Srbiju, traže od srpskih masona da lobiraju protiv Italije koja traži deo Dalmacije.
Dok su srpski vojnici ginuli uvereni da žrtve podnose za Srbiju, evropski masoni su sazvali skup o budućoj državi.
- U Parizu je od 14. do 17. januara 1917. održana konferencija masona savezničkih zemalja. Francuski su podržavali pravo Srbije na ujedinjenje sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i njen izlazak na morsku obalu i to smatrali srpskim a ne jugoslovenskim nacionalnim ujedinjenjem. Upadljivo je da od tog vremena britanski javni radnici otvorenije podržavaju italijanske aspiracije - navodi akademik Milorad Ekmečić.
Srbija, sila pobednica, ostala je bez stolice na mirovnim pregovorima jer je ušla u Kraljevinu SHS, kasnije Jugoslaviju, koju saveznici vrlo kasno priznali. Ubrzo, ona je postala razočaranje i za srpske masone koje su je stvarali.
(Telegraf.rs / Večernje Novosti)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nesko

    Budalastvo. Samo Jos jedan primer kako su nam uvek drugs krivi. Ljudi moji, sreca ne prati hrabre nego raden. U se i u Svoje kljuse. Kako crni masoni.

  • Ljiljana

    "Потурица гори од Турчина" гледано са сваке стране, та изрека много говори. Да ли ти Срби који веру променише, из својих разлога (вероватно оправданих), данас њихови потомци осећају грижу савести, па су данас кивнији на Србе, јер су и они, под истим условима, остали оно што јесу СРБИ.

  • Ex sns

    Nevidjene gluposti.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima