• 3

U SUDU: Od Nove godine bez posla 14 trudnica

- Na delu imamo stalnu reorganizaciju i stalne transformacije sistematizacija što je dovelo do poremećaja u radu sudova. Sve nevolje reforme od 2009. do danas ugrožavaju samo građane i radnike - navodi se u saopštenju Sindikata pravosuđa Srbije

 • 3

Sindikat pravosuđa Srbije saopštio je danas da će na prelazu godine u sklopu reforme pravosuđa, radni odnos na određeno vreme prestati jednoj trudnici u Drugom i za 13 trudnica u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

- Dakle, pravosuđe koje je monopolista u podeli pravde i primeni zakona, čiji je glavni posao da goni prekršioce, i samo krši Zakon o radu koji obavezuje zaštitu trudnica od otkaza ugovora o radu - saopštila je predsednica Sindikata Slađanka Milošević.

U saopštenju se navodi i da će, bez obzira na to što postoji potreba za izvršiocima, zaposlenima na određeno vreme radni odnos prestati 31.12.2013. godine.

Podelom Prvog osnovnog suda u Beogradu od 1. januara 2014. godine formiraju se tri osnovna suda, a osnova za sistematizacije u sudovima i tužilaštvima su pravilnici o merilima za određivanje broja sudskog osoblja u sudovima i osoblja u javnim tužilaštvima koje donosi ministar pravde, navodi se u saopštenju Sindikata.

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu raspoređeno je 636 izvršilaca, a ostala su nepopunjena 203 izvršilačka radna mesta, u Drugom je rapoređeno 220, a ostalo nepopunjeno 21 radno mesto, dok je u Trećem osnovnom sudu u Beogradu raspoređeno 237 izvršilaca, s tim što je ostalo nepopunjeno 28 radnih mesta, ističe se u saopštenju.

Sindikat postavlja pitanje zbog čega su ova radna mesta ostala nepopunjena imajući u vidu broj predmeta u radu, odnosno trajno uvećan obim posla, s obzirom na to da je u prvih devet meseci ove godine, Prvi osnovni sud u Beogradu imao ukupno u radu 1.451.001 predmeta, od čega je nerešeno ostalo 1.182.281.

U saopštenju se ističe da ministarstva pravde i finansija vrše kontrolu broja, posla i zarada osoblja "preko sistematizacija", odnosno odobrenih radnih mesta za svaki sud ili tužilaštvo.

- Na delu imamo stalnu reorganizaciju i stalne transformacije sistematizacija što je dovelo do poremećaja u radu sudova. Sve nevolje reforme od 2009. do danas ugrožavaju samo građane i radnike - navodi se u saopštenju i ističe da je "prethodnom reformom zbog nezakonitog otpuštanja sudija i tužilaca, automatski smanjen broj zaposlenih za oko 3.000 lica što je dovelo do zatrpanosti.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Robespjer

  22. decembar 2013 | 17:01

  Još jedan istorijski uspeh vlade na čelu s Dačićem. Verovatno ova mera podrazumeva smanjenja nataliteta, kako se ne bi rodili novi besposličari. Imamo i ovako dovoljan broj nezaposlenih.

  24
  0

  Podelite komentar

 • Marrina

  22. decembar 2013 | 22:18

  Ovo je za tuzbu...neverovatno...

  5
  0

  Podelite komentar

 • Test

  22. decembar 2013 | 18:09

  A sto u drzavnoj sluzbi su beli medvedi?

  5
  8

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima