• 10

Škole ostaju bez sunđera, kreda i sapuna!

- Trenutno je oko 60 škola u blokadi, ali se taj broj svakodnevno menja - kaže ministar prosvete Tomislav Jovanović

  • 10

Oko 60 osnovnih i srednjih škola u Srbiji se trenutno nalazi u blokadi, sa dugovanjima preko 120 miliona dinara.
Kako piše "Blic", školama se gomilaju računi za komunalne usluge pa se dešava da zbog blokiranih računa školama i ne stignu namenjena sredstva, jer ona automatski odlaze na otplatu dugova. Zbog toga mnoge škole ostaju i bez kreda, sunđera, sapuna...

- Po zakonu, Ministarstvo prosvete je zaduženo za isplatu otpremnina i plata, dok lokalne samouprave školama prosleđuju novac namenjen za potrošni materijal, komunalije, tekuće popravke... Mi smo pre oko mesec dana uputili pismo Ministarstvu finansija kako bi se našlo rešenje kojim bi se, na neki način, lokalne samouprave naterale da školama plaćaju ono što im sleduje. Taj novac se iz republičkog budžeta transferiše lokalnim samoupravama - kaže za "Blic" ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović.
On kaže da se sa školama i predstavnicima lokalnih vlasti svakodnevno razgovara u pokušaju da se ovi problemi reše, i da jedino što ministarstvo može da uradi jeste da ih moli da izmiruju svoje obaveze.

- Trenutno je oko 60 škola u blokadi, ali se taj broj svakodnevno menja. Molimo i one koji imaju potencijalni problem da nam se obrate ali, nažalost, većina škola to radi tek kada dođe u situaciju da nema rešenje - kaže Jovanović.
Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović kaže da su blokade uglavnom zbog sudskih izvršnih presuda koje su radnici škole dobijali zbog neisplaćivanja jubilarnih nagrada ili solidarne pomoći.
- Za to su krive lokalne samouprave koje treba da isplate novac. One to ne učine, pa onda prosvetni radnici tuže školu. Drugi deo priče su radovi po školama  koji izvođaču ne budu plaćeni, iako je investitor najčešće lokalna samouprava. Neke škole su tužene i za po 20 miliona dinara zbog toga - kaže Pavlović.
(Telegraf.rs / Izvor: Blic - Lana Gedošević)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biske

    Šta će nam škole. Iz prve ruke znam da su postale fabrike za hiper produkciju buzdovana. Učio ne učio izlazis sa diplomom... zašto onda učiti? Pisati? Trošiti struju?

  • MMilan

    Skole ostaju bez djaka,pogotovo u seoskim sredinama,a za sundjer i kredu cemo lako

  • N.N.

    DA SE NE ZABORAVI TO STO DECA ISTISKAVAJU SAPUN U PRAZNO GADJAJU SE KREDAMA SA SUNDJERI,A STA VEC RADE, UCENIK SAM EKONOMSKE SKOLE PA SAM U TOKU... MORAMO DA SE MENJAMO CELI KAO LJUDI, PA TEK ONDA SVE OSTALO!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima