• 5

Pet dana zaglavljeni u ledu Antarktika (VIDEO)

Australijski ledolomac je krenuo u misiju spasavanja pošto to nije uspeo da učini kineski ledolomac i očekuje se da će do zaglavljenog ruskog broda "Akademik Šokalskij" stići za nekoliko sati

  • 5

Australijski ledolomac zasad se bez problema približava ruskom brodu koji je već pet dana zaglavljen u ledu Antarktika sa 74 putnika i člana posade, javili su danas australijski mediji.

Pozivajući se na saopštenje službe za bezbednost pomorskog saobraćaja, australijski portali navode da se ledolomac "Aurora" približio na 185 kilometara zaglavljenom ruskom brodu "Akademik Šokalskij".

Australijski ledolomac je krenuo u misiju spasavanja pošto to nije uspeo da učini kineski ledolomac i očekuje se da će do ruskog broda stići negde posle podneva, javila je agencija RIA Novosti.

Foto: Wikipedia/Srbauer

Foto: Wikipedia/Srbauer

Kineski ledolomac se pre dva dana približio ruskom brodu na oko 12 kilometara, ali je morao da se zaustavi zbog debelog sloja leda koji ne može da probije.

- I dalje smo ovde, zaglavljeni... Ako prolazite ovde, obavezno nas posetite - glasila je šaljiva poruka sa naloga na video-servisu “Vajn” Krisa Tarnija, jednog od naučnika koji se nadaju pomoći, dok je njegov kolega doviknuo “Sjajno”.

Tarni, profesor klimatskih promena na Univerzitetu Novog Južnog Velsa u Australiji, putem društvenih mreža poručuje da su svi na brodu dobro.

- Izuzetno smo dobro raspoloženi i zaista je zapanjujuće kako su svi članovi tima uspeli da se saberu. Čekamo na brod da dođe, ali timovi i dalje nastavljaju naučne programe i time sebi nalaze posao, što je fantastično - napisao je on.

Ruski brod "Akademik Šokalskij", koji se nalazi u naučnoj ekspediciji, zaglavio se na Badnje veče kada je i poslao poruku za pomoć, na oko 185 kilometara od francuske baze na Antarktiku.

Nezgoda se dogodila zbog jakih vetrova koji su nabacali led i sneg oko plovila gde se ubrzo oformio debeli ledeni pojas.

Brod nijednog momenta nije bio u opasnosti od potonuća, a 74 naučnika, turista i članova posade imaju dovoljno zaliha hrane.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragi

    U pitanju je spasavanje broda a tih 12 km ljudi su mogli da predju I pesice, do kineskog broda.

  • apokalipsa

    E to je optimizam

  • Bekim

    Ruska karantia..

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima