• 17

RADULOVIĆ: Poenta zakona nije otpuštanje radnika!

Radulović je naglasio da poslodavci ne otpuštaju radnike zato što im je "palo na pamet ili imaju potrebu da maltretiraju radnike", ali da to svakako ne znači da nema loših polodavaca

 • 17

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je da poenta izmene Zakona o radu nije otpuštanje radnika, već da ga dovedemo na nivo koji će voditi privrednom rastu.

 

On je gostujući na Prvoj televiziji, izjavio i da privredni rast sa sobom povlači rast zapošljavanja i životnog standarda.

 

Ministarstvo privrede je gledalo koje ključne stvari treba da se promene da bi pokrenuli ciklus privrednog rasta, rasta profita koji dovodi do investicija, koje potom povećavaju zapošljavanje i životni standard, naveo je ministar.

 

Na osnovu toga, kako je rekao, određene su ključne stvari koje treba da se promene, između ostalog to je izmena Zakona o radu, pitanja stečaja, privatizacije, restrukturiranje preduzeća, a potrebno je i smanjenje nameta na rad.

 

 

Govoreći o strukturi zaposlenih, Radulović je naveo da pola miliona ljudi radi u mikropreduzećima, 200.000 u malim, za državu u javnom sektoru radi više od 700.000, i oko 300.000 u srednjim i velikim privatnim fmama, više od 700.000 je nezaposlenih i pola miliona u sivoj zoni.

 

Kako je naveo, 30 odsto BDP ostvaruje se na crnom tržištu i u sivoj zoni i glavni krivci i generatori sive ekonomije, koja je najveća u oblasti mikro i malih preduzeća, su nameti na rad i zakon o radu.

 

Radulović smatra da je potrebno promeniti pristup u razmišljanju o poslodavcima, jer još postoji otpor prema privatnom vlasništvu, dodavši da poslodavci nisu besni i oni ne otpuštaju radnike zato što im je palo na pamet niti imaju potrebu da maltretiraju radnike, ali to ne znači da nema loših polodavaca.

 

- Moramo da se okrenemo ka tome da poslodavac otpušta ljude ili kad ne rade posao kako treba ili kada je privredna aktivnost i promet pao, pa moraju da smanje rashode da bi preživelo preduzeće i opstala ostala radna mesta - ukazuje ministar.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Jogogo

  29. decembar 2013 | 17:58

  Ovakav zakon nemože da prodje ni u Laosu ili Kambodži ministre.Ako prodje eto vam generalnog štrajka a vi ćete da letite iz fotelje.

  32
  8

  Podelite komentar

 • srbin iz inata

  29. decembar 2013 | 18:13

  Kako privrednici ne mogu da posluju? Imaju najjeftiniji radnu snagu u evropi a cene na nivou razvijenih zemalja. Pa kako bi poslovali u nemačkoj ili švajcarskoj? Shvatite da vas lažu. Prave od radnika robove. Ovaj zako nas vraća na početak dvadesetog veka. Sav teret krize treba prebaciti na radnike. A ove što podržavaju zakon, pa neka sebi smanje plate na 22000. Prvi ministar radulović. Znate koliko bi se ustedelo

  31
  1

  Podelite komentar

 • Čučuk Stanoje

  29. decembar 2013 | 17:57

  Vidim ja da je on sve upravu. A mi smo nadrljali. Šta ćemo onda da radimo?

  29
  2

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA