• 0

Miroslavljevo jevanđelje pred publikom od 2. januara

Miroslavljevo jevanđelje, najstariji i najvredniji sačuvani srpski ćirilični rukopis, biće dostupan za javnost 2. januara u Narodnom muzeju od 12.00 do 20.00 časova

  • 0

Kako je saopšteno, Miroslavljevo jevanđelje biće izloženo od 12.00 do 20.00 časova na prvom spratu Narodnog muzeja.

Jevanđelje je nastalo osamdesetih godina XII veka po narudžbini humskog kneza Miroslava, o čemu govori zapis na poslednjem listu knjige. Knez Miroslav je bio brat raškog velikog župana Stefana Nemanje, čijoj je devetstotoj godišnjici rođenja posvećena aktuelna izložba.

O značaju koji prevazilazi lokalnu kulturu svedoči i upisivanje Miroslavljevog jevanđelja u UNECO-vu Listu svetske kulturne baštine i to registar "Sećanje sveta 2005. godine".

Foto: svetigora.com

Foto: svetigora.com

Upis u ovu listu potvrda je izuzetnog značaja i vrednosti Miroslavljevog jevanđelja, a ujedno i obaveza njegovog očuvanja za dobrobit čovečansva, navode iz muzeja.

Pored originalnog primerka biće izloženo i prvo fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja, koje je priredio Ljubomir Stojanović i koje je 1897. godine štampano u Beču. Ono svedoči o jasnoj percepciji stručnjaka s kraja 19. veka, izuzetnom značaju i vrednosti ove rukopisne knjige iz koje je proizašla i potreba priređivanja fototipskog izdanja.

Miroslavljevo jevanđelje izlaže se kao deo pratećih programa izložbe "Zaveti i poruke. Stefan Nemanja - devet vekova".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima