• 0

Miroslavljevo jevanđelje pred publikom od 2. januara

Miroslavljevo jevanđelje, najstariji i najvredniji sačuvani srpski ćirilični rukopis, biće dostupan za javnost 2. januara u Narodnom muzeju od 12.00 do 20.00 časova

  • 0

Kako je saopšteno, Miroslavljevo jevanđelje biće izloženo od 12.00 do 20.00 časova na prvom spratu Narodnog muzeja.

Jevanđelje je nastalo osamdesetih godina XII veka po narudžbini humskog kneza Miroslava, o čemu govori zapis na poslednjem listu knjige. Knez Miroslav je bio brat raškog velikog župana Stefana Nemanje, čijoj je devetstotoj godišnjici rođenja posvećena aktuelna izložba.

O značaju koji prevazilazi lokalnu kulturu svedoči i upisivanje Miroslavljevog jevanđelja u UNECO-vu Listu svetske kulturne baštine i to registar "Sećanje sveta 2005. godine".

Foto: svetigora.com

Foto: svetigora.com

Upis u ovu listu potvrda je izuzetnog značaja i vrednosti Miroslavljevog jevanđelja, a ujedno i obaveza njegovog očuvanja za dobrobit čovečansva, navode iz muzeja.

Pored originalnog primerka biće izloženo i prvo fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja, koje je priredio Ljubomir Stojanović i koje je 1897. godine štampano u Beču. Ono svedoči o jasnoj percepciji stručnjaka s kraja 19. veka, izuzetnom značaju i vrednosti ove rukopisne knjige iz koje je proizašla i potreba priređivanja fototipskog izdanja.

Miroslavljevo jevanđelje izlaže se kao deo pratećih programa izložbe "Zaveti i poruke. Stefan Nemanja - devet vekova".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima