Miroslavljevo jevanđelje u Narodnom muzeju (FOTO) (VIDEO)

Rukopis iz 12. veka ne može biti izložen više od 10 dana godišnje, zbog krhkosti predmeta koji zahteva posebne uslove za čuvanje. Izložen je u posebnoj vitrini, u zamračenoj prostoriji u kojoj su kontrolisani temperatura, vlažnost vazduha i jačina svetlosti

  • 3

Miroslavljevo jevanđelje, najstariji sačuvani srpski rukopis pisan ćirilicom iz 12. veka, danas je izložen u Narodnom muzeju, u okviru izložbe "Zaveti i poruke. Stefan Nemanja − devet vekova".

Jevanđelje je pisano na staroslovenskom jeziku i sadrži 296 minijatura crtanih perom, a zatim bojenih četkicom crvenom, zelenom, žutom i belom bojom i ukrašenih zlatom. Kožni povez Jevanđelja nije prvobitan, već je verovatno iz XIV veka, a pretpostavlja se da je preuzet s nekog drugog rukopisa.

Nikola Kilibarda, kustos preventivne zaštite Narodnog muzeja, kaže da Jevanđelje ne može da bude izloženo više od 10 dana godišnje, zbog same fragilnosti i važnosti predmeta. Izloženo je u posebnoj vitrini, u zamračenoj prostoriji, u kojoj su kontrolisani temperatura, vlažnost vazduha i jačina svetlosti.

Snimanje i fotografisanje nije dozvoljeno da ne bi došlo do eventualnog oštećenja predmeta.

- Jevanđelje se čuva u specijalizovanoj, aklimatizovanoj prostoriji, koja služi samo za to. Ona održava stabilne uslove, koji su propisani od strane konzervatora Narodne biblioteke. Temperatura od 18 stepeni, s dozvoljenim varijacijama od plus ili minus dva stepena, relativna vlažnost vazduha je 50 procenata, a propisano je i da svetlost ne može da bude jača od 50 luksa, zato što jača može da ošteti predmet - objašnjava on.

Rukopis se čuvao u manastiru Hilandar do 1896. godine, kada ga je kralj Aleksandar Obrenović dobio na poklon od bratstva i doneo u Srbiju. Život Jevanđelja u muzeju započinje 1935. njegovom predajom Muzeju kneza Pavla.

Svi zainteresovani posetioci će danas moći da vide Jevanđelje između 12 i 20 časova. Sledeći termini u kojima će moći da se vidi Jevanđelje biće prvi i poslednji četvrtak u mesecu tokom trajanja izložbe "Zaveti i poruke, Stefan Nemanja − devet vekova".

(A. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svensson

    24. oktobar 2013 | 18:37

    Ako se ne varam i pismo Kulina bana je pisano istim pismom za koji komsije kazu da je pisan bosančicom. Muaha

  • crnogorac1919zp

    24. oktobar 2013 | 19:20

    GggMiroslavovo jevandjelje je nastalo u jednom manastiru kod Bijelog Polja. Ono je vlasnistvo drzave Crne Gore i uskoro ce biti vraceno onamo dje pripada - na Cetinje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA