• 9

Muslimani zabranili proslavu Nove godine u Indoneziji

Zabrana nije zakonski obavezujuća, ali je nametnuta od strane šerijatske policije, čija uloga je u „očuvanju morala“. Banda Aće je glavni grad provincije Aće, u kojoj važi zabrana, jedini deo Indonezije u kojem se primenjuje islamski, odnosno šerijatski zakon

  • 9

Islamska policija u indonežanskom gradu Banda Aće zaplenila je na hiljade petardi i truba, nakon što je gradska administracija po prvi put zabranila proslavu Nove godine.

Sinoć je policija sprovela raciju uličnih tezgi i prodavnica koje su prodavale ove proizvode sledeći direktivu islamske Konsultativne skupštine u kojoj stoji da su proslava Nove godine ili čestitanje „Srećan Božić“ zabranjeni u gradu Banda Aće. Vlasti grada podržali su “fatvu” zabranom novogodišnje proslave u gradu, prenosi AFP.

Visoki zvaničnik islamske policije u Banda Aće, Reza Kamilin, rekao je da je delovanje policajaca u oči novogodišnje noći imala za cilj da obezbedi da stanovnici poštuju pozive vlade i verske skupštine. On je naglasio da ne treba uopšte da postoje proslave Nove godine.

Foto: Wikipedia / Plugwash

Foto: Wikipedia / Plugwash

Zabrana nije zakonski obavezujuća, ali je nametnuta od strane šerijatske policije, čija uloga je u „očuvanju morala“. Banda Aće je glavni grad provincije Aće, jedini deo Indonezije u kojem se primenjuje islamski, odnosno šerijatski zakon. Ovo je prvi put da je jedna administracija u ovoj provinciji zabranila proslavu Nove godine.

Kako je najavljeno islamska policija će sprovesti kontrole u hotelima i kagicima, koje je upozorila da ne organizuju proslave Nove godine.

- Razbićemo svako masovno okupljanje. Ako neko bude viđen sa petadrama i trubama one će biti zaplenjene - najavio je Kamilin.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari

  • Laki

    postuj druge da bi tebe postovali, i zato nas srbe niko nepostuje, pustite ljude bre nek rade sta oce zasto uvek reagujete ovako nacionalisticki

  • Goran

    Cela indonezija je slavila novu godinu ...proverite youtube i jakarta new year...svi komentari ovde se odnose na grad banda ace na sumatri gde zive ortodoksni muslimani....99 % komentara u srpskim novinama vezanim za azijske zemlje su totalna laz.. ali nije ni cudo...koliko je novinara iz ex yugoslavije posetilo aziju....

  • Тата

    Sad će, još malo, i ovi naši iz Raške i preko Drine da se ugledaju na braću iz Bande Aću.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima