Danas počinje Veliki post

Treba se uzdržavati od hrane sa životinjskim masnoćama, ali i od loših misli, reči i dela

  • 0

Za pravoslavne vernike danas počinje Veliki ili Časni post, koji će trajati do 15. aprila, kada vernici obeležavaju Vaskrs - praznik vaskrsenja Isusa Hrista.

Današnji dan se u crkvenom kalendaru zove Čisti ponedeljak, a čitava ova sedmica zove se Čista nedelja. Prema učenju, Veliki post je najvažniji posni period u godini. Osnovni zadatak je da telesno i duševno pripremni vernike za praznik Vaskrsenja Hristovog. To je najstrožiji post i obavezan je za sve vernike.

Vernici se u vreme Velikog posta uzdržavaju od hrane sa životinjskim masnoćama. Vino i ulje dozvoljeni su subotom i nedeljom, a riba se jede samo na Blagovesti i Cveti. Ovaj post treba da nas nauči praštanju i pravoj molitvi, a cilj je da se u miru i tišini dočeka najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

Crkva kaže da post nije gladovanje, ni zapostavljanje trpeze, već je pre svega moralni i etički čin i izraz stvarne ljubavi prema Bogu u Sinu Božjem, koji je svojim stradanjem i životom u veri uspostavio vrednosti hrišćanstva. Post u hrišćanstvu ne predstavlja samo odricanje od masne ili mrsne hrane, već prvenstveno ima duhovnu dimenziju - uzdržavanje od rđavih misli, reči i dela, pojačanoj molitvi, pokazivanju milosrđa i činjenju dobrih dela.

Veliki ili Časni post ustanovljen je po uzoru na podvig Isusa Hrista. On je posle krštenja na reci Jordan, otišao u pustinju i postio četrdeset dana i noći, nakon čega je izašao kao pobednik iz iskušenja koja mu je postavio Sotona.

Prva tri dana ove nedelje poste se posebno strogo. To važi i da poslednju nedelju posta, koju vernici poste "na vodi", osim Velikog četvrtka. Na Veliki petak vernici se uzdržavaju od jela i pića do 15 sati popodne. Strogo se posti i Velika Subota, kao jedina posna subota u toku godine.

U kalendaru Srpske pravoslavne crkve, osim Časnog, postoje još tri velika posta: Božićni, Petrovski i Velikogospojinski.

(M. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA