Ovi gradovi su najzdraviji za život (FOTO)

Prema kvalitetu zdravstvene nege, broju zelenih površina i organizaciji javnog prevoza na svetu se izdvajaju Singapur, Tokio, Monako, Pert i Kopenhagen

  • 16
Marina Bay Sands Resort - Singapur Foto: acidcow.com

Ako ste se nekad zapitali u koliko zdravom okruženju živite, odgovore ćete naći ako pogledate kakvu zdravstvenu negu imate, koliko zelenih površina ima vaš grad ili kako je organizovan javni gradski prevoz. Ovih pet gradova su te tri stvari doveli do savršenstva i stoga nose titulu najzdravijih gradova sveta.

Singapur

Ovo je grad se jednom od najmanjih stopa smrtnosti novorođene dece i grad u kojem je prosečan životni vek 84 godine. U samom je vrhu liste i kada je u pitanju sistem zdravstvene nege. Singapur je i jedan od najčišćih gradova na planeti, a zakonom je zabranjeno sve što bi moglo da uprlja grad, od pljuvanja do bacanja smeća na ulicu. Većina stanovnika koristi gradski prevoz, a kako bi sprečila prenaseljenost, vlast je zabranila prodaju nekretnina strancima. Ovaj grad nazivaju i "Garden City" zbog velikog broja parkova, gradskih vrtova i staza za bicikliste i šetače.

Tokio

 

Tokio ima jedan od najefikasnijih tranzitnih sistema u svetu koji dnevno koristi tri miliona ljudi. Emisije izduvnih gasova u Tokiju su manje nego u ostalim azijskim gradovima. Prosečan životni vek je 84,19 godina, a na dužinu i kvalitet života utiču investicije u javnom zdravstvu, jake porodične veze, tradicionalno održavanje higijene, kao i ishrana bogata pirinčem, ribom i povrćem. Od prošle godine cene na tržištu nekretnina su u porastu.

Pert

Pert je u 2013. bio među deset najpoželjnijih gradova za život. Osim toga, smatra se i najzdravijim gradom za život u Australiji, posebno za žene. Kult zdravog života se u ovom gradu izuzetno neguje. Između 1998. i 2008. broj biciklista porastao je za 450 posto, a zahvaljujući prijatnoj klimi i blizini Indijskog okeana, stanovnicima je na raspolaganju niz sportskih aktivnosti u prirodi.

Kopenhagen

 

Glavni grad Danske je u samom vrhu liste globalnog zdravlja zbog kulture vožnje biciklima i velikog pada emisije ugljen-dioksida u poslednjoj deceniji. Svaki dan 50 odsto stanovnika Kopenhagena na posao ili u školu putuju biciklom, a u gradu postoji 400 km biciklističkih staza. Staza koja prolazi preko mosta "Dronning Louises", koji povezuje živahni kvart Norebro sa centrom grada, je najprometnija na svetu i njome dnevno prođe 36.000 biciklista.

Monako

 

Mala kneževina smeštena na francuskoj rivijeri je najgušće naseljen grad na svetu i ima najduži životni vek. Stanovnici Monaka u proseku žive 89,6 godina. Monako je poznat i po najvećoj koncentraciji milionera i milijardera na svetu, koji sebi mogu da priušte najbolju zdravstvenu negu.

Fondacija princa Alberta od Monaka pokrenula je niz ekoloških inicijativa uključujući i masovno korišćenje električnih vozila. Monako je podeljen na četiri dela: istorijski Monako, glamurozni Monte Karlo, pristanište i novi kvart. Nekretnine najviše kupuju Francuzi, Britanci, Italijani, Holanđani i Švajcarci, a prosečna cena nekretnine u Monaku kreće se od 35.000 do 40.000 evra po kvadratom metru.

(Telegraf.rs / Izvor: bbc.com/travel)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    5. januar 2014 | 00:49

    Zabranjeno pljuvanje i bacanje smeca na ulici - hoce li to ikad zaziveti u Srbiji?

  • Ferguson 549

    5. januar 2014 | 01:57

    Ja vec zivim tako.nikad ali nikad ne bacam smece na ulicu.a tako vaspitavam i decu. To krece od nas samih.bez ikakvog zakona.

  • baki

    5. januar 2014 | 10:49

    Nemoj sad sve da prodam i napravim spajz u monaku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA