Ponoćnom liturgijom počeo najveseliji hrišćanski praznik! (FOTO)

Prema običajima, na Božić se rano ustaje, pre sunca, a važna ličnost u proslavi je i položajnik od koga se očekuje da u kuću unese radost i veselje. Božić okuplja celu porodicu, a mesi se česnica u koju se stavljaju novčić i razni drugi simboli

  • 9

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju danas veliki hrišćanski praznik Božić, rođenje Isusa Hrrista, povodom kog će u svim hramovima biti služena božićna liturgija.

Patrijarh srpski Irinej će na Božić služiti liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu, a prisustvovaće i premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Sveta arhijerejska liturgija će početi u devet sati.

Centralna proslava Božica na Kosovu i Metohiji održace se u manastiru Gračanica.

Svetu arhijerejsku liturgiju služice episkop Teodosije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva eparhije, a kako je najavljeno, božićnoj liturgiji u Gračanici prisustvovaće i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić i ministar bez portfelja zadužen za KiM Aleksandar Vulin.

Praznovanje Božića počelo je prvim ponoćnim liturgijama, a uoči najradosnijeg hrišćanskgo praznika patrijarh Irinej je sinoć služio bdenje u Hramu Svetog Save, nakon što je upaljen badnjak na platou ispred hrama.

Božić, zajedno sa Uskrsom, predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana pre 7. januara božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tela.

Prema običajima, na Božić se rano ustaje, pre sunca, a važna ličnost u proslavi je i položajnik od koga se očekuje da u kuću unese radost i veselje.

Božić se čestita rečima "Hristos se rodi" i odgovara sa "Vaistinu se rodi".

Posle 40 posnih dana, to je prvi mrsni dan.

Božić okuplja celu porodicu, a mesi se česnica u koju se stavljaju novčić i razni drugi simboli.

Ko od ukućana nađe neki simbola, veruje se da će na tom polju biti najuspešniji.

Pored SPC, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Prema običajima, na Božić se rano ustaje, pre sunca, a važna ličnost u proslavi je i položajnik od koga se očekuje da u kuću unese radost i veselje.

Božić se čestita rečima '''Mir Božiji, Hristos se rodi", na koje se odgovara sa "Vaistinu se rodi". Posle 40 posnih dana, to je prvi mrsni dan.

Božić okuplja celu porodicu, a mesi se česnica u koju se stavljaju novčić i razni drugi simboli.

Ko od ukućana nađe neki od simbola, veruje se da će na tom polju biti najuspešniji.

Pored SPC, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stevo

    7. januar 2014 | 00:47

    Vaistinu se rodi!

  • Vendetta

    7. januar 2014 | 01:06

    Srbi srecan vam bozic! I vreme je da podele stanu izmedju Srba, mi smo jedna krv nebitno dali iz Srbije ili Republike Srpske ili Crne Gore. Mnozite se Srbi da nas bude ove godine jos vise!

  • Ljiljana

    7. januar 2014 | 01:36

    Свим Србима, ма где живе, Христос се Роди- Ваистину се Роди!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA