MLADI SRBI: Neobrazovani, nesigurni, nekulturni i bez inicijative!

Većina poslodavaca ističe neiskustvo mladih kao zamerku, a jedno od preduzeća navelo je da im dolaze inženjeri s fakulteta na kojima su ih učili zastarelim znanjima i davali im dezinformacije o tome šta je njihov posao u praksi

  • 42

Mladi u Srbiji, iz ugla poslodavca, neobrazovani su, nesigurni, nemaju inicijativu, nezadovoljni su, nepripremljeni za posao, manjka im kulture i obrazovanja!

To je u najkraćim crtama ono što poslodavci zameraju mladima (do 30 godina) koji rade u firmama, odnosno to su sva negativna iskustva koja su pretpostavljeni naveli o mladima u istraživanju Unije poslodavaca Srbije (UPS).

Anketa je sprovedena među poslodavcima na uzorku od 259 malih, srednjih i velikih preduzeća u Srbiji.

Većina poslodavaca nedvosmisleno ističe neiskustvo kao zamerku, a jedno od preduzeća navelo je da im dolaze inženjeri sa fakulteta na kojima su ih učili zastarelim znanjima i davali im različite dezinformacije o tome šta je zapravo njihov posao u praksi.

Poslodavci donekle i optužuju kreatore obrazovnog sistema u Srbiji i izvršnu vlast da su u poslednoj deceniji dozvolili masovno štampanje diploma, a da mladi u preduzećima ne umeju da se snađu u praktičnom okruženju i čak su krivo učeni, jer njihovi univerzitetski predavači ne idu u korak sa modernim tehnologijama i prenose znanja koja su ili napuštena ili danas neprimenjiva u praksi.

- Pojedini poslodavci (posebno inženjeri u oblasti metalske, mašinske, elektroindustrije i građevinske industrije) smatraju da je apsurdno što su deci i njihovim roditeljima uzimane hiljade i hiljade evra kroz skupe školarine i za različita nastavna sredstva i da je bolje bilo da su tokom studija volontirali u preduzećima i kroz svakodnevni rad naučili primenu modernih tehnologija. Posledica ovakvog odnosa prema obrazovanju je da s jedne strane poslodavci imaju problem da nađu kvalitetne kadrove na tržištu rada za uskostručne oblasti, a mladi koji dođu u preduzeća i fabrike godinama ne umeju da se snađu i mnogo toga moraju da uče iz početka, jer imaju samo, često zastarela i neadekvatna, teorijska znanja - navodi se u istraživanju UPS-a.

Neodgovornost i nezainteresovanost za rad su karakteristike koje brinu svakog trećeg poslodavca u ponašanju mladih.

- Takav pristup mladih poslu pokazuje da jedan deo njih nije ili dovoljno zreo ili dovoljno spreman da preuzme na sebe obaveze koje zaposlenje donosi sa sobom, a to onda spada u širi društveni i socijalni problem. Poznato je da mladi u Srbiji nisu dovoljno edukovani, tokom redovnog školovanja, o tome šta u praksi zapravo znači preduzetništvo i korporativna kultura i da zbog toga nisu pripremljeni za veliku promenu u svom životu koja se zove stalan ili posao na određeno vreme. Potrebno je kroz nastavne planove i programe na nivou osnovne i srednjih škola edukovati nove naraštaje o ulozi privrede, preduzetnika i preduzetničkog duha u jednom savremenom i razvijenom društvu kakvo Srbija teži da bude - ocenili su poslodavci u istraživanju.

Od pozitivnih osobina poslodavci su istakli da kod mladih najviše cene prilagodljivost, snalažljivost i fleksibilnost.

(N. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LeBron Ziggs

    28. januar 2014 | 09:10

    A Odakle nekom iskustvo kad zavrsi skolu ili studije..

  • Tutor

    28. januar 2014 | 09:27

    90% tih poslodavaca nema završen fakultet, preko 40% ni srednju školu pa im smetaju mladi i školovani ljudi. Koja smejurija, posebno činjenica da naši inženjeri u Evropi uvek mogu da nađu posao, a za naše kapitaliste nisu dovoljno stručni.

  • Nikola

    28. januar 2014 | 09:28

    Ma da li je moguce da neko sme da bude mlad i neiskusan? A gde da steknemo iskustvo kad niko nece da primi mladog i neiskusnog radnika? Sramota!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA