IZRAEL: Održana komemoracija povodom smrti Ariela Šarona (FOTO)

Stotine izraelskih i međunarodnih zvaničnika okupilo se jutros na državnoj komemoraciji bivšem izraelskom premijeru ispred izraelskog parlamenta Kneseta u Jerusalimu

  • 1

U izraelskom parlamentu, Knesetu, danas je održana komemoracija povodom smrti bivšeg izraelskog premijera Ariela Šarona. Komemoraciji je prisustvovala Šaronova porodica, izraelski i strani, sadašnji i bivši zvaničnici.

Američki potpredsednik Džozef Bajden istakao je, obraćajući se okupljenima, da je Šaronova zvezda vodilja bila preživljavanje države Izrael i jevrejskog naroda, ma gde bio. Bajden je podsetio da je Šaron govorio: " Prvenstveno i iznad svega ja sam Jevrejin. Mojim mislima dominira jevrejska budućnost".

- Osnivanje Izraela zavisilo je od generacije hrabrih boraca da ponovo izgrade jevrejsku hrabrost koja je, kako se činilo, nestala. Ariel Šaron imao je centralnu ulogu u ponovnoj izgradnji tog legata - rekao je izraelski premijer Benjamin Netanijahu, koji je napustio Šaronovu vladu, u znak protesta zbog povlačenja iz pojasa Gaze. I pored toga on je nazvao Šarona "jednim od velikih ratnika" Izraela.

Predsednik Izraela Šimon Peres rekao je da je Šaron bio kao rame na kome je počivala bezbednost Izraela i dodao da su njegove stope utisnute u svako brdo i svaku dolinu.

- Država za koju se borio od četrnaeste godine morala je biti zaštićena. Kada je to značilo borbu, on se borio. Kada je to značilo mir, on je težio miru - izjavio je bivši britanski premijer Toni Bler, koji je označio Šarona čovekom rata i mira.

Šaron će biti sahranjen danas u 13 časova po srednjeevropskom vremenu na svom ranču Javor, u pustinji Negev na jugu zemlje. Očekuje se da će sahrani prisustovati desetine hiljada ožalošćenih širom političkog spektra, najavljuju izraelski mediji.

Nakon ceremonije u Knesetu pogrebna procesija je krenula ka Latrunu, gde će se održati komemoracija Generalštaba za bivšeg generala i kasnije jedanaestog izraelskog premijera. On je preminuo u subotu, nakon što je osam godina bio u komi posle moždanog udara koji je pretrpeo na vrhuncu političke karijere.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar Arsenijevic

    13. januar 2014 | 15:16

    Poslednji pozdrav velikom prijatelju Srpskog naroda!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA