IZRAEL: Sahranjen Ariel Šaron (FOTO)

Sahranu je obezbeđivalo oko 800 policijskih oficira, graničnih policajaca i dobrovoljaca, a mere bezbednosti pojačale su izraelske vazduhoplovne snage

  • 0

Bivši izraelski premijer Ariel Šaron sahranjen je danas, po sopstvenoj želji, na porodičnom ranču Javor, u pustinji Negev, nedaleko po pojasa Gaze, uz vojne počasti i rituale jevrejske sahrane.

Sahrani je prisustvovalo više hiljada ljudi uključujući izraelske i strane lidere, a kovčeg je nosilo osam generala. Šaron je položen pored druge, voljene, supruge Lili.

Sahranu je obezbeđivalo oko 800 policijskih oficira, graničnih policajaca i dobrovoljaca, a mere bezbednosti pojačale su izraelske vazduhoplovne snage i protivraketni štit "gvozdena kupola" razmešten u blizini.

Načelnik izraelskog Generalštaba Beni Ganc istakao je da su generacije boraca došle da salutiraju Šaronu. On je podsetio na Šarona kao borca, ljubitelja muzike i farmera i govorio o osnivanju jedinice 101 u Šaronovoj borbi protiv terora i odlučnosti da ispuni tu misiju.

- Došao sam da ti kažem da će Izraelska odbrambena armija, koju si toliko cenio, nastaviti tvojim stopama još mnogo godina - rekao je Ganc nad Šaronovim grobom.

Na sahrani su govorili i Šaronovi sinovi. Stariji Omri je rekao da je imao privilegiju da radi s ocem i da ga gleda kako brine o budućosti Izraela. Gilad Šaron je u poslednjem pozdravu rekao da je Šaron "uvek iznova pretvarao nemoguće u realnost."

On se takođe osvrnuo na očevu odluku o povlačenju vojske iz pojasa Gaze, ocenivši da oni jevrejski naseljenici koji su evakusiani iz Gaze nemaju razloga da ga napadaju, jer je pre evakucije jevrejskih naselja izgradio 100 drugih.

Okupljeni su mogli da posmatraju cermoniju na velikim ekranima, a specijalni šator je postavljen je za novinske ekipe iz celog sveta. U danima oproštaja od Šarona istaknuta je ocena da Izrael danas nema ličnost koja se s takvom odlučnošću zalagala za interese zemlje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA