Kinezi masovno proizvode klonove (VIDEO)

U kineskoj fabrici se godišnje klonira 500 svinja, ali ove genetski modifikovane svinje se ne koriste za ishranu, već isključivo u svrhu medicinskih istraživanja

  • 5

U Kini se obavlja "masovna proizvodnja" svinja i, iako metode i tehnologija nisu najsavremeniji, nigde u svetu na godišnjem nivou nije dostignut broj klonova koji je približan onome koji nastaje u kineskoj fabrici.

Kineska kompanija BGI u Šendženu godišnje klonira 500 svinja. Dnevno mogu da se urade dve implantacije, a stopa uspešnosti je 70 do 80 odsto.

U jednom oboru se nalazi 90 svinja. Sve svinje su klonovi i sve nose klonirane embrione, a među njima postoje i klonovi klonova. Razlog ove masovne proizvodnje nije zarada od prodaje mesa za ishranu, jer se ovi klonovi ne koriste u te svrhe, već su namenjeni medicinskom istraživanju.

Kako su ove životinje genetski slične ljudima, veoma su pogodne za testiranje lekova. Jedna serija je genetski modifikovana sa uklonjenim genom rasta, dok je druga podložna Alchajmerovoj bolesti.

Da je BGI najveći centar za kloniranje i sekvenciranje gena govori i podatak da poseduje 156 mašina, dok najveći evropski centar, koji se nalazi u Velikoj Britaniji, ima 30 mašina.

Bez obzira na tehnologiju, Kinezi ne odustaju ni od tradicionalne "manufakture", pa se u svakom trenutku u laboratorijama nalazi niz tehničara koji ručno kloniraju i odlična su zamena za skupocene mašine.

Iako sve deluje luksuzno, uslovi za rad u ovoj fabrici nisu sasvim idealni. Soba u kojoj se implantiraju embrioni je pomalo zagušljiva, klima uređaji ne postoje, a muve lete oko svinja. Operacija se izvodi potpuno rutinski, navodi BBC.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: bbc.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BALKANSKI SPIJUN

    16. januar 2014 | 14:05

    I tako ce da iskloniraju jos 5 milijardi kineza i da osvoje svet bez opaljenog metka:))

  • gacikus

    16. januar 2014 | 14:06

    ako je od kineza mnogo je, pa oni bi pravili svinje od slame samio da bude falsifikat

  • a sta mislite...

    16. januar 2014 | 15:24

    ... sta oni izvoze po mnogim zemljama u svetu, ukljucujuci i Srbiju?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA