EVO ŠTA HRVATI PRIČAJU EVROPI: Srpski četnici još uvek žele naše teritorije (VIDEO)

Poslanica Evropskog parlamenta Ruža Tomašić izjavila je da poboljšanje odnosa Beograda i Prištine Hrvatskoj nije dovoljna garancija za promene srpske politike jer je na "čelu Srbije četnički vojvoda, a država rehabilituje četništvo"

  • 53

Poslanica Evropskog parlamenta i predsednica desno orijentisane Hrvatske stranke prava dr Ante Starčević, HSP-AS, Ruža Tomašić ne prestaje da iznenađuje svojim nacionalističkim, šovinističkim i ksenofobičnim nastupima, ovog puta i sa govornice te važne evropske institucije.

Tomašićeva, koja je na prošlogodišnjim izborima za EP bila na listi HDZ-a i osvojila najviše glasova od svih HDZ-ovaca, izjavila je juče u Strazburu, tokom rasprave o Izveštaju o napretku Srbije da naša zemlja treba da se oslobodi četničkog pokreta koji se zalaže za "veliku Srbiju".

Ona je, kako je izvestio zagrebački portal Index.hr, rekla da poboljšanje odnosa Beograda i Prištine Hrvatskoj nije dovoljna garancija za promene srpske politike jer je na "čelu Srbije četnički vojvoda, a država rehabilituje četništvo".

Ostale su upamćene i njene izjave da ne želi da joj se dete uda za Srbina, Mađara ili Italijana, kao i da je "Hrvatska za Hrvate, a Srbi su tek gosti".

Nakon njene ubedljive pobede na izborima za EP, iako je desničarski HDZ HSP-AS smatra minornom, deo hrvatske javnosti je Tomašićevu doživeo "novom ikonom hrvatske desnice". Na taj pijadestal dovele su je, pre svega, euforične izjave protiv Srba i Srbije.

Reč je o bivškoj kanadskoj policajki koja se u Hrvatsku konačno vratila početkom 90-tih godina prošlog veka, po nagovoru prvog demokratski izabranog predsednika Hrvatske, Franje Tuđmana.

Tokom svog dugog boravka u Kanadi Tomašićeva, inače, rođena u jednom slavonskom selu, u nekoliko navrata je vodila računa o bezbednosti Tuđmana kada bi se on našao u Americi. Već tada ona je bila članica HSP, na čijem čelu je bio Dobroslav Paraga, stranke koja se tek bila odrekla ustaštva i stavova lidera ustaškog pokreta Ante Pavelića

Govoreći o Srbima u Hrvatskoj rekla je da ne razume kako je ta manjina u opet ugnjetavana kada ih ukupno ima pet, a u vladi 30 odsto - "to je znak da im nije baš tako teško". Opravdavala je i atmosferu sa fudbalske utakmice Hrvatska-Srbija na kojoj su se čuli povici “Ubij Srbina”, rekavši da je to trajalo kratko.

Predsednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović su joj tada odgovorili da se igra sa "radioaktivnim materijalom", da su to "zle izjave" i da je Hrvatska drugačija, što Tomašićevu, sudeći po jučerašnjem istupu u EP-u, nije omelo da o Srbiji i Srbima nastavi da se izjašnjava u svom maniru.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drgag

    16. januar 2014 | 15:47

    Bolesna žena. Takvi su ljude oterali u mržnju i rat.

  • Cobi ns

    16. januar 2014 | 16:30

    Hrvat:Trudimo se ni gosti da ne budemo....da bi negde bio gost,domaćin treba da bude domaċin a vi to ne možete biti nikako!!Mi smo dobri domaćini,posebno za Hrvatice koje su redovno kod nas i vrlo,vrlo su zadovoljne!!

  • Dutch

    16. januar 2014 | 15:56

    Na vasu zalost cetnistvo u Evropi i Americi nije moralo ni da se rehabilituje obzirom da je priznato kao antifasisticki i antiustaski pokret.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA