Novi premijer Češke je Bohuslav Sobotku

Bohuslav Sobotka, lider socijaldemokrata i bivši ministar finansija, proglašen je novim premijerom, a prvi plan mu je da ukine oštre mere štednje bivše vlade

  • 0

Češki predsednik Miloš Zeman imenovao je lidera socijaldemokrata Bohuslava Sobotku za premijera nove vlade levog centra čiji je proklamovani cilj podsticanje privrednog rasta smanjenjem pritiska na državni budžet.

Bivši ministar finansija naći će se na čelu vlade skoro tri meseca pošto je njegova Socijaldemokratska partija pobedila na prevremenim izborima i dve nedelje nakon formiranja vladajuće koalicije.

Nakon imenovanja, Sobotka će podneti predsedniku Zemanu listu planiranih ministara na odobrenje. Ukoliko je predsednik odobri, u roku od 30 dana sastav nove vlade treba da bude odobren i u češkom parlamentu.

Zeman je već izneo kritike na račun nekih kandidata, ali je u intervjuu Rojtersu prošle nedelje rekao da očekuje da se kabinet formira do kraja januara.

Sobotka planira da podstakne ekonomiju ukidanjem oštrih mera štednje - uključujući smanjenje troškova i socijalnih davanja - bivše vlade desnog centra koja je pala usled navoda o korupciji i ilegalnom prisluškivanju u junu prošle godine.

Novi premijer je najavio i povećanje penzija i minimalne plate, kao i održanje budžetskog deficita ispod tri odsto BDP, a zalaže se za pridruživanje fiskalnom sporazumu EU o budžetskoj politici koji su prihvatile sve članice EU osim bivše češke vlade i Velike Britanije.

Zalaže se i za ulazak Češke u evrozonu do 2020.

Sa 10 premijera u poslednje dve decenije Češka se navikla na političku nestabilnost koju su tržišta, uglavnom, ignorisala, zahvaljujući malom dugu koji je sa 44 odsto BDP manji od polovine proseka u EU, ocenjuje Rojters.

Sobotka je ušao u parlament sa 25 godina, bio je ministar finansija od 2002. do 2006. godine kada mu se u najveće zasluge ubrajaju smanjenje budžetskog deficita i snažan ekonomski rast.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA