Bombaš samoubica usmrtio 21 osobu, žrtve Amerikanci, Kanađani, Britanci

Talibanski pobunjenici preuzeli su odgovornost za napad na popularni lokal Taverna, koji je u vreme napada bio prepun gostiju. Među poginulima je i član policijske misije iz Danske i pripadnik misije UN iz Rusije

  • 4

U samoubilačkom napadu ispred popularnog restorana u Kabulu, poginula je 21 osoba, a među žrtvama su dvoje Amerikanaca, dva britanska državljanina, dvoje Kanađana, zvaničnik Međunarodnog monetarnog fonda iz Libana i vlasnik restorana koji je pokušao da puca na napadača.

U napadu je poginuo i član policijske misije iz Danske i pripadnik misije Ujedinjenih nacija iz Rusije.

Kako su saopštile Ujedinjene nacije, ubijeno je četvoro pripadnika misije te organizacije, ali njihova nacionalnost za sada nije objavljena, preneo je Frans pres.

Talibanski pobunjenici su preuzeli odgovornost za sinoćnji napad u inače dobro obezbeđenoj četvrti Vazir Akbar Kan.Portparol talibana je izjavio da napad predstavlja osvetu zbog vazdušnog udara američke vojske u pokrajini Parvan, u kojem je, prema rečima predsednika Avganistana Hamida Karzaija, u četvrtak uveče poginulo sedmoro dece i jedna žena.

Restoran "Taverna" je u petak uveče, u vreme napada, bio pun gostiju.

Francuska agencija navodi i da u "Taverni", kao i u mnogim restoranima u Kabulu, postoje stroge bezbednosne mere, uz oružanu stražu koja prati konobare i dvostruka čelična vrata pre glavnog ulaza.

Među poginulima je i pet žena, a najmanje petoro ljudi je ranjeno.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, osudio je ubistva u Kabulu, rekavši da su "ovakvi napadi na civile potpuno neprihvatljivi" i da predstavljaju "teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava".

Talibanski pobunjenici su preuzeli odgovornost za sinoćnji napad u inače dobro obezbeđenoj četvrti Vazir Akbar Kan, u kojoj su, osim kuća bogatih Avganistanaca, i mnoge ambasade i restorani koje rado posećuju stranci.

Napad se dogodio za vreme večere. Prvo je bombaš samoubica aktivirao eksploziv, a potom su, možda, jedan ili dvojica talibana upala u restoran. Posle eksplozije su se čuli pucnji iz vatrenog oružja.

Prema rečima avganistanskog ministra unutrašnjih poslova Sedika Sedikija, pred restoranom su se pojavila trojica bombaša samoubica, ali je samo jedan uspeo da aktivira eksploziv, dok su dvojicu ubile snage bezbednosti.

Do napada je došlo u teško doba za Avganistan jer se većina stranih trupa sprema da napusti zemlju tokom ove godine.

Bojazan izaziva i približavanje predsedničkih izbora u aprilu, kada Avganistanci treba da izaberu naslednika predsednika Hamida Karzaija. Procenjuje se da talibani neće propustiti priliku da aktima nasilja proprate i ovaj događaj, dodaje britanska agencija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Major

    18. januar 2014 | 11:55

    Celi svet treba da spreči ovo, ubijanjem terorista, zamislize vi da otputujete negde i da vam se to ne daj Boze desi, ili da se to dogodi kod nas kad odete do pijace da kupite hranu da nahranite decu, ili da vam se deca vracaju iz skole i to da se desi! STOP ISLAMIZACIJI SVETA, STOP STRADANJU NEVINIH LJUDI, NE PODRZAVAM AMERIKU, ALI OVO JE STRASNO! U borbu protiv ovoga ceo svet, svi zajedno!

  • besha

    18. januar 2014 | 18:23

    Stop okupaciji ,tudjih zemalja,stop Licemjerima,stop zapadnim teroristima ...uvodite demokratiju u svojim kucama a ne tudjim avlijama

  • GaGo

    18. januar 2014 | 15:49

    Majore nema sto da ides u avganistan,tamo de vodi vojna druze ako ne znas,idi u more

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA