BILJANA SRBLJANOVIĆ: Ferdinanda su ubili jugoslovenski nacionalisti!

Srpska književnica ocenila je danas u Beču da bi kao pouku Prvog svetskog rata, naše društvo trebalo da zna da stvari mogu veoma brzo da eskaliraju ako im se ne posveti dovoljno pažnje

  • 21

Srpska književnica Biljana Srbljanović ocenila je danas u Beču da revolucionari koji su ubili austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda 1914.u Sarajevu nisu bili srpski, već jugoslovenski nacionalisti.

Ona je, u okviru diskusije "Koje su posledice 1914.", održanoj u bečkom "Burgteatru", istakla da multikulturalna ideja tog doba u osnovi nije bila srpski nacionalizam, već hrvatsko-srpska ideja o novom svetskom poretku, koja je, za nju, kako je rekla "revolucionarna ideja".

- Atentat je tragični trenutak ne samo Evrope, već i za jugoslovenske narode - rekla je Srbljanović i objasnila da, kada je dobila ponudu da napiše jedan komad o Prvom svetskom ratu za bečki "Šaušpilhauz", odmah pomislila na sajarevski atentat i onda ustanovila da malo toga zna o tom događaju.

Ona je dodala i da je Gavrilo Princip bio pominjan od strane nacionalista tokom 1990-tih, kada je njena generacija ponovo čula nešto o njemu.

- Nova generacija, koja je rođena posle sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, ne želi ništa da zna o bližoj prošlosti, tako da Prvi svetski rat može biti iskorišćen za savladavanje bliske istorije. Prvi svetski rat i atentat u Sarajevu ima mnogo više veze sa komunističkom revolucijom nego sa nacionalizmom tokom 90-tih godina. Između dva rata Princip se nije mnogo pominjao i rehabilitovan je tek posle Drugog svetskog rata, kao jugoslovenski heroj - navela je Srbljanović.

Takođe je konstatovala da se u Srbiji i u 21.veku nastavila tradicija političkog nasilja, navodeći kao primer ubistvo premijera Zorana Ðinđića.

Kao pouku Prvog svetskog rata, prema njoj, naše društvo bi trebalo da uzme da stvari mogu veoma brzo da eskaliraju ako im se ne posveti dovoljno pažnje, te da postoji mnogo problema u našem okruženju, zbog čega treba ostati obazriv.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    19. januar 2014 | 18:20

    Ma sta vi gospođo O tome znate... Dokle ce mnoge osobe tražiti sebi publicitet pričajući O onome O čemu neznaju apsolutno ništa.... Sramota....

  • Srbija-Ubija

    19. januar 2014 | 18:31

    Kakva gluposto . Klimaks !!!

  • surovi

    19. januar 2014 | 18:42

    Kriza!!! Čedo, pomaži.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA