KIJEV: Uhapšen 31 demonstrant, sukobi se nastavljaju

Antivladini demonstranti bacali su molotovljeve koktele, kamenice i petarde na policiju koja je uzvratila ispaljivanjem gumenih metaka i šok bombi, ali i hapšenjima

  • 2

Ukrajinska policija do sada je uhapsila 31 demonstranta koji su učestvovali u sukobima sa pripadnicima snaga bezbednosti u centru Kijeva, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

U ponedeljak, drugog dana sukoba antivladinih demonstranata i policije, povređeno je više od 200 ljudi, a među njima je i najmanje 26 novinara, javila je agencija Ansa.

Kako prenose ruski mediji, sukobi demonstranata i policije u centru Kijeva poprimaju sve šire razmere, a učesnici protesta su u centru grada napravili katapult radi obračuna s policijom. Sukobi su nastavljeni i danas uprkos niskim temperaturama od minus 10 stepeni Celzijusovih.

Antivladini demonstranti bacali su molotovljeve koktele, kamenice i petarde na policiju koja je uzvratila ispaljivanjem gumenih metaka i šok bombi, ali i hapšenjima. Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine saopštilo je da je više od 100 policajaca povređeno u sukobima s demonstrantima, dok su gradski zvaničnici rekli da su 104 demonstranta povređena, od kojih su 44 smeštena u bolnicu.

Ima izveštaja da je došlo do sukoba i između opozicionih aktivista i huligana, poznatih kao "tituški" u Ukrajini, plaćenih da izazivaju nasilje i da uništavaju imovinu. Lider opozicije Vitalij Kličko je u današnjem saopštenju naveo da vlada plaća ljude da izazovu nerede kako bi opozicija bila diskreditovana i kako bi bio pripremljen teren za slamanje protesta.

Kličkova portparolka Oksana Zinovjeva je jutros na svom Fejsbuku napisala da je Kličko lično razoružao, pritvorio i ispitao dvojicu "tituški".

Viktor Janukovič, ukrajinski predsednik, u televizijskom obraćanju naciji u ponedeljak je rekao da sukobi između policije i antivladinih demonstranata predstavljaju pretnju temeljima celoj zemlji.

- Vaše učestvovanje na masovnim protestima sam posmatrao sa razumevanjem, izražavao sam spremnost da se pronađe način za razrešenje postojećih kontradikcija - rekao je ukrajinski predsednik. Od kraja novembra opozicioni aktivisti drže centar Kijeva u blokadi, zbog iznenadne odluke vlade da ne potpiše sporazum sa EU i okretanja ka Rusiji.

Kličko je pozvao stanovništvo širom Ukrajine da dođe u Kijev i pomogne u svrgavanju predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča.

Vlada je formirala specijalnu komisiju čiji je zadatak da razreši krizu, a ukrajinski glavni tužilac Viktor Pšonka zatražio je od demonstranata da prekinu "masovne nerede", označivši ih kao zločin protiv države.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Solja kafe

    21. januar 2014 | 14:42

    Ispascu glup ali ne pratim ova desavanja od pocetka pa molim neko da mi objasni u cemu je stos? Vlada je odlucila da nece u EU vec u neku kombinaciju sa Rusima medjutim, to se narodu ne dopada jer hoce EU? Nesto mi tu ne pije vodu ili ja stvarno ne kapiram o cemu se ovde radi.

  • Т.М.

    21. januar 2014 | 16:35

    Америка хоће да направи ново жариште, као Сирију што су унередили а да онда убаце своје лутке у владу, разграбе привреду, све па и земљиште распродају странцима и до голе коже ојаде народ јер гладни немају снаге да се боре.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA