TUGA: Stomaklija nestala s tržišta!

Proizvođač „stomaklije" – „Prokupac" AD iz Beograda je u ozbiljnim finansijskim problemima i već nekoliko meseci ne puni flaše. Kao posledica toga, ovo popularno piće prestalo da se služi po kafanama

  • 11

U kafanama u Kragujevcu ovom gradu već nekoliko dana je vanredno stanje. Gosti traže „stomakliju", svoje omiljeno piće za opuštanje i razbibrigu, ali nje nema, pa nema. „Kako, bre, nema 'stomaklije'", najčešće je pitanje koje ovih dana konobarima upućuju ljubitelji „stomaklije", ali oni samo sležu ramenima i kažu: „Nema je u veleprodaji, ne može da se nabavi", piše "Politika".

Kako mnogi Kragujevčani ne počinju dan bez „stomaklije", logično je što nervoza raste iz časa u čas. „Uzmite nešto drugo", savetuju konobari, želeći da zadrže stalne goste, ali čime zameniti čuvenu travaricu koja krepi dušu i podstiče na razgovor. Nijedna druga industrijska rakija ne može da zameni „stomakliju" koja se pravi od prirodnih voćnih rakija i šljivove prepečenice oplemenjene sa 10 odsto odabranih lekovitih trava.

„'Stomaklija' nije obična rakija, 'stomaklija' je lek", kažu dugogodišnji konzumenti ovog pića, hvaleći se dobrom vitalnošću i u poodmaklim godinama. „'Stomaklija' je, bre, odlična za imunitet", dodaju, sve misleći da se konobari šale s njima. Ali đavo je odneo šalu, proizvođač „stomaklije" – „Prokupac" AD iz Beograda je u ozbiljnim finansijskim problemima i već nekoliko meseci, kako saznajemo, ne puni flaše.

- Već tri, četiri meseca smo u blokadi i, praktično, ništa ne radimo. Imamo ozbiljne finansijske probleme, a država neće da popusti. Ipak, verujemo da će za mesec dana 'stomaklija' opet biti na tržištu. I biće bolja nego dosad, jer se za ovo vreme dobro ukrtila -  sa optimizmom nam je poručilo odeljenje veleprodaje ovog preduzeća.

Zbog nezavidne situacije, skupština akcionarskog društva je 28. novembra prošle godine održala vanrednu sednicu, na kojoj su prisustvovali vlasnici. „Prokupac" AD ima tri velika vlasnika, koji poseduju 94,3 odsto akcija ovog čuvenog proizvođača prirodnih rakija. To su Slobodan Simić, „Invest-import" AD i „Europian star" DOO.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • notorious

    26. januar 2014 | 14:44

    Pravda za stomakliju! Očajni smo! Šta da pijem u kafani? Brendi?! 'bem ti državu!

  • Akeksandar Niketic

    26. januar 2014 | 15:43

    Imao sam priliku da poslujem sa Prokupcem kao i sa mnogo drugih proizvodjaca alkohola kod nas. Prokupac je mozda jedina firma gde se rakija stvarno pravi od voca. Sramota da takva firma ne radi vise a neki trovaci cvetaju sa poslom.

  • Milos

    26. januar 2014 | 14:11

    Ej bre naprednjaci i prokupac ste unistili..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA