DAMASK: Izveštaj o mučenju i ubijanju zatvorenika je lažan (FOTO)

Sirijsko ministarstvo pravde navelo je da je izveštaj trojice bivših tužilaca za ratne zločine o ubijanju 11.000 zatvorenika ispolitizovan i lažan, kao i da izveštaju nedostaju objektivnost i profesionalizam

  • 3

Sirijsko ministarstvo pravde odbacilo je danas optužbe na račun režima u Damasku o sistemskim mučenjima i ubistvima na hiljade zatvorenika od početka pobune, ocenivši da je reč o "ispolitizovanom i lažnom" izveštaju.

Trojica bivših tužilaca za ratne zločine objavili su juče izveštaj u kome je navedeno da postoje jasni dokazi da je sirijski režim sistematski mučio i ubio oko 11.000 zatvorenika od marta 2011. godine.

- Ministarstvo pravde u potpunosti odbacuje tvrdnje iz izveštaja. To je ispolitizovan izveštaj kome nedostaju objektivnost i profesionalizam - prenela je agencija SANA saopštenje ministarstva u kojem se navodi da su prikazane fotografije u izveštaju "lažne".

- Svako ko se bavi krivičnom istragom može da kaže da su ove fotografije lažne i da nemaju veze sa zatvorenicima u sirijskim zatvorima - stoji u saopštenju ministarstva pravde.

Na nekim od tih fotografija prikazani su "strani teroristi" koji su ubijeni tokom napada vladinih snaga, dok su na drugim žrtve koje su mučili do smrti "naoružane terorističke grupe".

Sirijske vlasti koriste termin "teroristi" za sve one koji se bore protiv režima predsednika Bašara al-Asada, podseća AFP.

Ministarstvo pravde tvrdi da se prema pritvorenima u sirijskim zatvorima postupa u skladu sa "najboljim međunarodnim pravnim standardima".

- Cilj izveštaja, koji je objavljen dva dana uoči međunarodne konferencije o Siriju, jeste da potkopa napore da postigne mir - zaključeno je u saopštenju.

Na mirovnoj konferenciji u švajcarskom gradiću Montreu, takozvanoj "Ženevi 2", prvi put od početka sirijskog konflikta pre skoro tri godine sastali su se predstavnici sirijskog režima i opozicionih grupa.

Skup je otvorio generalni sekretar UN Ban Ki-mun, a prisustvuju mu i američki državni sekretar Džon Keri i njegov ruski kolega Sergej Lavrov.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tesla

    22. januar 2014 | 13:30

    Naravno da je lazan, kao I snimci iz Srebrenice su takodje lazirani I podmuklo podmetnuti.

  • Pop

    22. januar 2014 | 20:45

    Ameri sve naprave da izgleda kao prava slika,Markale Srebrenica...

  • Pa i jesu teroristi

    20. april 2014 | 19:03

    Čuj, došli u stranu državu "da se bore". Nego šta su? Vesnici proleća?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA