MINISTARSTVO FINANSIJA: Možemo i bez Svetske banke

- Bilo bi dobro da dobijemo kredit Svetske banke, ali i ukoliko se to ne desi budžet nije ugrožen, jer likvidnost državne kase ne zavisi od tog kredita - rečeno je u Ministarstvu finansija

  • 5

Ministarstvo finansija saopštilo je da budžet Srbije neće biti ugrožen čak i da Svetska banka ne odobri najavljeni kredit od 250 miliona dolara.

- Bilo bi dobro da dobijemo kredit Svetske banke, ali i ukoliko se to ne desi budžet nije ugrožen, jer likvidnost državne kase ne zavisi od tog kredita - rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu finansija.

Ministastvo je ukazalo da je za sada samo pomeren datum odlučivanja o kreditu Svetske banke jer Skupština Srbije nije zasedala i usvojila nove zakone o privatizaciji i stečaju, što je bio uslov da ta finansijska institucija odobri pozajmicu Srbiji od 250 miliona dolara.

Iz kancelarije Svetske banke u Beogradu danas je agenciji Beta potvđeno da je odloženo odlučivanje o kreditu Srbiji od 250 miliona dolara zbog toga što nisu usvojeni novi zakoni o privatizaciji i stečaju.

"O kreditu Srbiji se neće odlučivati 27. februara, kao što je bilo planirano, zato što zakoni nisu usvojeni, ali od kredita se nije odustalo", navedeno je u odgovoru Svetske banke.

Predstavnici Svetske banke su u novembru prošle godine najavili da će ta međunarodna finansijska institucija Srbiji odobriti kredit od 500 miliona dolara, kao podršku budžetu.

Od toga je 250 miliona dolara trebalo da bude odobreno 27. februara, kako bi se u budžetu Srbije obezbedio novac za isplate otpremnina i preobuku radnika u preduzećima u restrukturiranju i privatizaciji koji će ostati bez posla primenom novih zakona o privatizaciji i stečaju.

Te zakone je pripremilo Ministarstvo privrede, a trebalo je da budu usvojeni najkasnije do kraja januara. Predlozi tih zakona su Skupštini dostavljeni krajem decembra prošle godine.

Dogovorom premijera i prvog potpredsednika Vlade Ivice Dačića i Aleksandra Vučića sa sindikatima, 20. januara, odlučeno je da se ti zakoni povuku iz procedure, ali to još nije urađeno.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin u pokušaju

    23. januar 2014 | 16:20

    Samo vi popunjavajte rupe u budzetu, pa će biti kao u UKRAJINI!

  • Srbin u pokušaju

    23. januar 2014 | 16:18

    Samo vi uzimajte kredite a moj deda će ih vraćati! Razumeo bi kad bi te pare upotrebili za pokretanje proizvodnje, a od poreza kasnije gradite, ali vi ih bacite u vodu!

  • ne mozemo

    23. januar 2014 | 16:07

    Al sta drugo vi mozete da kazete sada! Kao i lupetanja Jorgovankina o finansiskom stanju i padu rejtinga, tako i ova vasa izjava pokazuje u stvari koliko i kako vi lazete nas!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA