Evo šta ćete gledati na 42. Festu (FOTO) (VIDEO)

U pet bioskopskih dvorana biće premijerno prikazano čak 75 ostvarenja. Pored filmova kandidovanih za Oskara biće prikazana i dela iz ruske i skandinavske kinematografije

  • 0

Filmska revija FEST po 42. put biće održana u Beogradu od 28. februara do 9. marta, pod sloganim "Nije sve crno-belo".

U pet bioskopskih dvorana biće premijerno prikazano čak 75 ostvarenja, a među gostima naći će se: glumica Nadežda Brenik (Bankledi), reditelj Patris Lekont (Obećanje), reditelj Kris Eska (Vraćanje), reditelj Fedor Bondarčuk (Staljingrad), reditelj Kaspar Faundler i snimatelj i producent Peter Rehsler (Odlazak na plažu), reditelj i scenarista Janis Sakaridis (Divlja patka), reditelj Šamil Alijev (Čovek iz stepe).

- Kada je osnovan, FEST je imao nameru da prikazuje dobre filmove kojih tada nije bilo u bioskopima. Danas bioskopa nema, ali zato ima dobrih filmova - kazao je selektor festivala Ivan Karl na konferenciji za novinare održanoj u Skupštini grada Beograda.

Publika će na FEST-u moći da pogleda nova ostvarenja proslavljenih reditelja Romana Polanskog, Vudija Alena, Vesa Andersona, Džima Džarmuša, Larsa fon Trira, ali i ostvarenja iz ruske i skandinavske produkcije.

- Pažnja je usmerena na ove kinematografije koje su, prema našem skromnom mišljenju, obeležile prošlu godinu - rekao je umetnički direktor FEST-a Borislav Anđelić dodajući da će na kraju biti priređen program "FEST Party" u okviru kojeg će biti prikazan snimak koncerta legendarnog sastava Duran Duran u režiji slavnog Dejvida Linča.

Svečano otvaranje u Sava centru rezervisano je za dugoočekivanu premijeru domaćeg filma “Top je bio vreo” Bobana Skerlića, a pored njega u ovom programu biće prikazana i ostvarenja “Mamula” Milana Todorovića, kao i srpsko-grčka koprodukcija “Drvo i ljuljaška” Marije Duze, u kojem igra i Mirjana Karanović.

Takmičarski program FEST-a “Evropa van Evrope” obuhvatiće šest ostvarenja koja će se naći u trci za nagradu od 2.000 evra. Selekcija “Evropa” donosi neke od najznačajnijih filmova iz zemalja Evropske unije, dok program “Panorama svetskog filma” predstavlja svetska ostvarenja, pretežno iz Južne Amerike, koja iako hvaljena od strane kritike, teško pronalaze put do naših gledalaca.

U “Glavnom programu” biće prikazani filmovi kandidovani za Oskara, izuzev filmova “Gravitacija”  Alfonsa Kuarona i “Vuk sa Volstrita” Martina Skorsezea, koji već beleže uspešan bioskopski život u Srbiji, kao i ostvarenja “Američka prevara” Dejvida O’ Rasela koji pre FEST-a stiže u Srbiju.

“Fokus Skandinavija” donosi norveški miks “Indijane Džons” i “Parka iz doba jure”, film “Poslednja bitka / Ragnarok”, kao i dva uzbudljiva trilera “Zatvoreni slučajevi” Mikela Norgarda i “Otmica” Tobajsa Lindholma. “Fokus Rusija” predstaviće najgledaniji ruski film svih vremena, epski “Staljingrad” Fjodora Bondarčuka, “Metro” Antona Megerdičeva i film “Hoću i ja” nedavno preminulog Alekseja Balabanova.

Najveću pažnju iz ovog programa svakako privlači erotska drama “Nimfomanka” Larsa fon Trira. Ovo će biti retka prilika da publika pogleda integralnu verziju ovog filma u trajanju od 240 minuta, a karte po specijalnoj ceni od 500 dinara biće prodavane samo punoletnim licima.

Na FEST stiže i potresna drama Stiva Mekvina “12 godina ropstva” koja važi za jednog od glavnih favorita na dodeli Oskara, uz film “Poslovni klub Dalas” Žan-Marka Valea sa hvaljenom glumačkom ekipom predvođenom Metjuom Mekonahijem. Tu je i “Nebraska”, novo ostvarenje Aleksandra Pejna, kao i drama “Filomena”Stivena Frirsa u kojoj briljira Džudi Denč.

Nakon petogodišnje pauze na FEST stiže novi film Džima Džarmuša “Samo ljubavnici ostaju”, a pravo sa Berlinskog festivala u Srbiju dolazi i novi film Vesa Andersona “Grand Budapest Hotel”. Pred domaćom publikom konačno će se naći poslednji film Vudija Alena “Nesrećna Džasmin” sa izvanrednom Kejt Blanšet.

Program “Holivud” donosi najupečatljivije, nimalo zabavne priče iz industrije zabave, među kojima se ističu hvaljena nova drama Spajka Džounza “Ona”  i glumački nadmoćno ostvarenje “Avgust u okrugu Osejdž” Džona Velsa sa izvanrednom Meril Strip koja je za tu ulogu dobila svoju osamnaestu nominaciju za Oskara. Ova sekcija uključuje i dva “muzička” filma, biografski “Život sa Liberačijem”  Stivena Soderberga i “U glavi Luina Dejvisa” braće Koen.

Kao i prethodnih godina, FEST će se održati u Sava centru, Domu omladine, Dvorani Kulturnog centra, bioskopu Fontana i Domu sindikata. Ulaznice po ceni od 220 do 350 dinara biće u prodaji od 1. februara samo na blagajnama ovih dvorana. Cena ulaznice za svečano otvaranje je 500 dinara, a do 7. februara komplet ulaznica može se kupiti sa popustom od deset posto.

(Telgraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA