ZATVOREN KUSTENDORF: Pobednicima uručena jaja! (FOTO)

Zlatno jaje dobili su Andrej Kolenčik i Peter Beganji za film "Postavka", Srebrno jaje dobila je Julija Kolberger za film "Uskršnje mrvice" dok je Bronzano jaje otišlo Luki Popadiću za film "Mamci i udice"

  • 0

Sedmi Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf završen je sinoć dodelom nagrada - Zlatnog, srebrnog i bronzanog jaja najboljim kratkometražnim filmovima studentima i debitanata.

Od 18. januara u takmičarskom programu prikazano je 15 kratkometražnih filmova studenata i debitanata iz 11 zemalja, u selekciji Dunje Kusturice.

Nagrade - Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje za najbolje filmove dodelio je žiri na čelu sa francusko-argentinskom glumicom Berenis Bežo. Članovi su pisac, scenarista i reditelj iz Meksika Giljermo Arijaga i srpski scenarista i reditelj Srđan Koljević.

Zlatno jaje dobili su Andrej Kolenčik i Peter Beganji za film "Postavka", Srebrno jaje dobila je Julija Kolberger za film "Uskršnje mrvice" dok je Bronzano jaje otišlo Luki Popadiću za film "Mamci i udice".

Obrazlažući odluke Bežo je istakla da je opšti utisak članova žirija raznovrsnost autorskih rukopisa i izraza u kratkometražnim filmovima koje su pogledali i da, posle projekcija filmova mladih autora, autorski film ima svetlu budućnost.

Kustendorf, čiji je osnivač poznati režiser Emir Kusturica, sinoć je završen pozdravnim slovom, uručenjem zahvalnica mladim režiserima i nastupom Akademskog folklornog ansambla "Svetozar Marković" iz Kragujevca koji su izveli narodna kola iz Glamoča i Šumadije.

Festival je i zvanično zatvorio ministar kulture Ivan Tasovac koji je rekao da je došavši na Kustendorf rešio da promeni stare običaje i nepisana pravila da ljudi iz vlasti svečano, pompezno i samozadovoljno otvaraju festival.

- Mislim da pravoj prirodi vlasti ipak više odgovara da festivale zatvara, tako da dosta je bilo, smatrajte se zatvorenim - rekao je Tasovac.

Mladim sineastama iz celog sveta nagrada je bio već i sam boravak u Drvengradu zbog mogućnosti da u direktnom kontaktu čuju iskustva afirmisanih autora, gostiju festivala koji su držali radionice.

Njaveću pažnju među njima privukao je iranski reditelj, oskarovac Ašgar Farhadi. Gosti su bili i reditelji Paolo Sorentino (Italija), Aleksandros Avranas (Grčka), Jurik Bikov (Rusija), snimatelj Januš Kaminski (Poljska)...

U muzičkom delu Kustendorfa glavna zvezda bila je francuska pevačica Zaz (Izabel Žofrua).

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA